Megújult a moldvai Nagypatak római katolikus műemlék temploma

Külhoni – 2021. november 18., csütörtök | 13:35

A Szent Márton-napi búcsú keretében szentelték újra november 14-én, vasárnap Nagypatakon (Valea Mare) a magyar állam támogatásával restaurált katolikus templomot. A legrégebbi moldvai római katolikus fatemplomként nyilvántartott műemlék újraszentelésén Iosif Păuleț iași-i püspök köszönetet mondott a Magyarországot képviselő Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövetnek a műemlék megmentéséért.

Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke az esemény után elmondta: ez az első alkalom, amikor magyarországi támogatással műemléket újítanak fel Moldvában, egy csángók által lakott településen.

Az elnök szerint a felújítás és az avatás hozzájárul a magyar érzelmű csángók moldvai elismertségének növeléséhez.

A felújítás során megerősítették a templom alapját, kicserélték a korhadt gerendákat, szarufákat és más faelemeket, valamint újraedték tölgyfazsindellyel az épületet.

Az MCSMSZ által koordinált műemlék-felújítást 75 ezer euróval támogatta a magyar külügyminisztérium.

Zákonyi Botond nagykövet az MTI-nek elmondta: az egyházi liturgia román nyelven zajlott, de Pogár László MCSMSZ-elnök és ő maga is mondott néhány mondatot magyarul is. Hozzátette: ez a legkeletebben fekvő Szent Mártonnak szentelt katolikus templom, és a korai kereszténység idején a mai Szombathelyen született Szent Mártonra egy kicsit magyar szentként is szokás tekinteni, noha jóval a honfoglalás előtt élt.

A Nagypatak és Forrófalva (Faraoani) közös temetőjében álló parányi fatemplomban csak kivételes alkalmakkor tartanak szertartásokat.

Mindkét településen nagyobb templomok épültek. Petru-Iulian Bucur muzeológus tanulmánya szerint Forrófalván 1420-ban husziták telepedtek le.

A települést 1435-ben említik először, és a helyi hagyomány szerint ekkor épült a fatemplom is, amelynek első írásos említése 1605-ből való.

Az idők során a kis templomot többször újraépítették. Nyugati ajtaját a muzeológus feltételezése szerint az 1745 és 1762 közötti javítás alkalmával alakították ki. Az ajtón ma is olvasható a „Bálint Márton csinálta” fába vésett felirat.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria