Milyen lesz Ferenc pápa miseruhája Csíksomlyón?

Külhoni – 2019. április 13., szombat | 19:20

Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezte és készíti azt a liturgikus öltözéket, amelyben Ferenc pápa június 1-jén Csíksomlyón celebrálja majd az ünnepi szentmisét.

A miseruha tervét már bemutatták a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő liturgikus bizottságnak, így biztos, hogy Ferenc pápa ebben fog megjelenni a Hármashalom-oltárnál az ünnepi szentmisén. A miseruha fő motívumai a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, illetve a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója, a „Járjunk együtt!” jelmondattal.

A miseruha színvilágáról a művésznő elmondta, hogy főként a meleg színek dominálnak majd az alkotáson, elsősorban a szeretetnek, harmóniának, a Szentlélek jelenlétének és ajándékainak kifejezéseként.

Sabău-Trifu Cristina műhelyében általában nem készülnek előzetesen kidolgozott vázlatok ezekben az alkotási folyamatokban, mivel a kreatív munka során az anyagok, varrások, színkombinációk egymás mellé kerülése alakítja a végleges változatot. Az anyagok beszerzése már megtörtént Ferenc pápa miseruhájához – külföldről rendelt különleges kelméket, és fejben-szívben folyamatosan foglalkozik ezzel a rendkívüli alkotással. „Hogy konkrétan mikor ülök le varrni, az legyen az én műhelytitkom” – válaszolta a művész, aki Ferenc pápa miseruhája mellett a koncelebráló püspökök és papok miseruháit, illetve stóláit is tervezi a június 1-ji szentmisére.

Sabău-Trifu Cristina munkáiból egyházművészeti kiállítás nyílik a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban (Bánffy-palota) április 17-én, szerdán 17 órától. A kiállítás 35 év egyházművészeti munkáját tartalmazza, és április 17–28. között lesz látogatható.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria