Mindenhol ott van Isten, ahol békülni akarnak – Majnek Antallal ünnepelték a búcsút Nagyszőlősön

Külhoni – 2022. június 2., csütörtök | 18:15

Majnek Antal OFM nyugalmazott munkácsi megyéspüspökkel ünnepelték a Mennybemenetel-templom búcsúját május 26-án a kárpátaljai Nagyszőlősön.

Az ünnepi szentmisén Bán Jónás OFM plébános köszöntötte Majnek Antalt, a híveket és rendtársait, Hajas Ámoszt és Magyar Gergelyt.

A homíliát Majnek Antal püspök mondta, aki felhívta rá a figyelmet: Jézus kijavít minket, amikor arra gondolunk, hogy a mennybemenetele volt a csúcspont. Minden megjelenésekor emlékeztet rá, hogy ő az egész világ bűneiért szenvedett, meghalt, ezután támadt föl harmadnapon. Mutatja személyazonosságát is az öt sebével a testén, hogy bizonyítsa: valóban föltámadt.

A nyugalmazott munkácsi megyéspüspök utalt XVI. Benedek emeritus pápa szavaira arról, hogy a mi hitünk az apostolok látásán, érzékelésén, az ő tanúságtevésükön alapul. Amikor utolsó éjszakáján már közeledik Júdás a csapattal, Jézus akkor mondja: „Most dicsőül meg az Emberfia.” A halálunkban is megdicsőítjük Jézust; a mai vértanúk is az örök dicsőségbe emelkedhetnek Ővele.

Nincs megállás a szeretetben, hogy csak a sajátjaimat szeretem, de azokat ott nem, azokat szabad átkozni…

– figyelmeztett Majnek Antal. Felidézte Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka sóhaját, hogy ortodoxok ölnek ortodoxokat, és hangsúlyozta: csak Jézus tud békességet adni.

Azokkal szemben, akik „taposnak, megszállnak, bombáznak, akik látszólag győznek”, Jézus mindig az elnyomottakkal, az ártatlanul szenvedőkkel van.

Mindenhol ott van az Isten, ahol békülni akarnak.

Ott lesz két nép között, ha odaengedik maguk közé Jézust. Ha összejönnek az Ő nevében, még ha vita is van, köztük van, a Szentlélek meghozza a közös nevezőt.

Néri Szent Fülöpről beszélve (oratóriumának „sola caritas”, csak a szeretet volt a jeligéje) a nyugalmazott munkácsi megyéspüspök biztatott, hogy Jézus ennek a szeretetnek a lelkét ígéri nekünk is ebben a mostani nehéz helyzetben. Ha csak az igazságot keressük, akkor a népek között viták kezdődnek.

Hol van most Jézus? Ott, ahol a szeretet… Ahol ki akarnak békülni, ahol keresik a békességet.

Az ellenségemért is mondhatok közbenjáró imát – idézte fel Assisi Szent Ferenc találkozását a szultánnal Majnek Antal. – Imádkozzunk, hogy az Isten küldjön ilyen lelkületű embereket a két nép közé.

A szentmise végén a képviselő-testület elnöke elmondta, a nagyszőlősi hívek számára azért is fontos ez az ünnep, mert a napokban volt a 33. évfordulója annak, hogy a ferencesek a városba érkeztek. A hívek imáit kérte a testvérekért, kifejezve szeretetüket a ferencesek felé.

Forrás és fotó: Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria