Mint József és Mária – Változatos programok a házasság hetére Szatmártól Temesvárig

Külhoni – 2021. február 9., kedd | 15:08

Magyarországon tizennegyedik, a romániai főegyházmegyékben tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ kezdeményezésére a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

Házaspárok útja Nagyváradon a püspöki palota kertjében

Február 8. és 14. között hétfő délutántól a hét bármelyik napján reggel 6 és este 10 óra között a házaspárok és a házasságra készülő fiatalok végigjárhatják a Házaspárok útját a nagyváradi püspöki palota kertjében.

A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat, és segítséget kaphatnak ahhoz, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein, és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a püspöki palota kertjébe, az állomásokhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján is megtalálják.

Előadás és közös filmnézés Szatmárnémetiben

Február 9-én, kedden este 7 órára közös filmnézésre, majd ennek nyomán beszélgetésre várják a házaspárokat a Hildegárda-plébániára. A hét előadását Visky István lelkész tartja február 12-én, pénteken este 6 órától a szatmárnémeti-ülteleki református templom dísztermében, Kellett ez neked? címmel.

Mindeközben már zajlik a házas kalandtúra, melynek során a párok időközönként különböző feladatokat kapnak. A minden kihívásnak megfelelő házaspárok részt vesznek a sorsoláson, és nyereményekre számíthatnak. Ez a sorsolás lesz egyben a házasság hete szatmárnémeti zárása is február 16-án, a régi főtérről elérhető Szent István teremben.

A rendezvénysorozat szervezői – a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, a Házas Hétvége mozgalom, a református, baptista és evangélikus gyülekezetek, a római katolikus plébániák, görögkatolikus parókiák – idén online elérhető előadásokat, video- és hanganyagokat is ajánlanak a házasság hete Facebook-oldalán.

Mint József és Mária – házasság hete és kalandtúra a Temesvári Egyházmegyében

Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda szervezésében február 6-án, szombaton a családok online találkozóját rendezték meg magyar nyelven, február 13-án pedig megtartják  román nyelven is. A találkozók témája: 1000-szer is igen – mint József és Mária.

A pasztorációs iroda kalandtúrára is hívja a vállalkozó kedvű házaspárokat, amelynek keretében a hét minden napján egy-egy feladattal ösztönzi őket arra, hogy több minőségi időt töltsenek együtt. A kalandtúra feladatai között szerepel filmnézés kettesben, a házastársi eskü megújítása abban a templomban, ahol összeházasodtak (vagy ha ez nem lehetséges, akkor bármelyik templomban), közös szentírási idézet kiválasztása, főpásztori vagy lelkipásztori áldás kérése az elkövetkező együtt töltött évekre.

A már huszonegy országban jelen lévő házasság hete mozgalom rendezvénysorozata keretében számtalan gyülekezeti és kulturális program várja az érdeklődőket.

A tervezett eseményekről szóló ajánlók és híradások a hazassaghete.ro oldalon folyamatosan frissülnek, azzal a céllal, hogy a honlap a helyi események, rendezvények gyűjtőpontja legyen, és ezáltal még több házaspárhoz, családhoz eljusson a házasság hetének jó híre.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye/Romkat.ro

Illusztráció: Freepik

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Házaspárok útja Nagyváradon a püspöki palota kertjében – Fotó: Nagyváradi Egyházmegye