Morus Szent Tamás-díjban részesült Novák Katalin családügyi miniszter

Külhoni – 2021. szeptember 2., csütörtök | 11:27

Novák Katalint, Magyarország családokért felelős tárca nélküli miniszterét a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata (International Catholic Legislators Network – ICLN) augusztus 28-án Morus Szent Tamás-díjban részesítette „a házasságot és a családot megerősítő és támogató kimagasló tevékenységéért hazájában és azon túl” – olvasható az indoklás a díj angol nyelvű szövegében.

Novák Katalin az első magyar törvényhozó, aki az évente odaítélt nemzetközi díjat átvehette. A kitüntetés átadására a Róma környéki Frascatiban került sor. A Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának tagjait, akik idén tizenkettedik alkalommal tartották meg éves összejövetelüket, augusztus 27-én délelőtt Ferenc pápa fogadta a Vatikánban, és beszédet intézett hozzájuk.

A nonprofit, pártoktól független hálózatot 2010-ben alapították az alsó-ausztriai Trumauban Christoph Schönborn bíboros védnökségével. Célja, hogy tisztségben lévő, gyakorló katolikus és más keresztény törvényhozók között rendszeres kapcsolatot építsen ki a hit, a képzés, a közösség érdekében. A társulat évente nemzetközi konferenciát tart Rómában. A négynapos, zárt ajtók mögött megrendezett találkozó egyik állandó programpontja a pápai kihallgatás a Vatikánban.

Novák Katalin miniszternek Christiaan Alting von Geusau, a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának elnöke nyújtotta át a kitüntetést.

Morus Szent Tamás angol lordkancellárt a jubileumi szentévben, 2000. október 31-én nyilvánította a politikusok, közéleti személyiségek, törvényhozók védőszentjévé Szent II. János Pál pápa. (Erről bővebben ITT olvashatnak.)

A Vatikáni Rádió interjúját ITT hallgathatják meg.

Forrás: és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria