Műhely-konferenciát rendeztek a ferencesek második kolozsvári megtelepedéséről

Külhoni – 2023. november 16., csütörtök | 12:28

Több szakaszban készül a kolozsvári ferences közösség a kisebb testvérek 300 évvel ezelőtti visszatelepedésének megünneplésére. Ennek a készületnek volt része az a november 11-i műhely-konferencia a ferences kolostorban, amelyen domonkos, unitárius, református és jezsuita egyháztörténészek mutatták be az óvári kolostor 1725 előtti közösségeinek időszakát.

A kolozsvári ferencesek második megtelepedése az egykori óvári domonkos helyen a feljegyzések szerint 1725. június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén történt, amikor is a „roskatag állapotú templom kulcsait Antalffi János püspök nevében Szabó Mihály, Kolozsvár akkori kanonok-plébánosa a rendtartomány megbízottjának, Antalffi Istvánnak, a visszatérő ferencesek első házfőnökének átadta.”

A 300 éves jubileumot több szakaszban igyekszik megünnepelni a ferences közösség, összhangban a ferences nagycsalád 800 éves centenáriumi alkalmaival. A jubileumi műhely-konferencia első szakasza november 11-én, szombaton volt a ferences kolostor dísztermében. Orbán Szabolcs ferences szerzetes, a rendezvény egyik házigazdája a résztvevőket köszöntő beszédében kiemelte, a szerzetesi körökben szinte közhellyé vált – hálával tekinteni a múltra, szenvedéllyel megélni a jelent, reménységgel átélni a jövőt – gondolat jegyében a 300. évfordulóra készülve fontosnak tartják, hogy hálával tekintsenek az elmúlt három évszázadra, és az azt megelőző időszakra is.

„Ennek fényében az idei konferenciánkon a ferences megtelepedés előtti időszakra szeretnénk rátekinteni, és azok iránti hálánkat ébresztgetni, akik előttünk éltek e falak között: a domonkos testvéreink, a reformáció időszakában különböző protestáns egyházak, illetve a jezsuita ferences szerzetesek. Ezen időszakok bemutatására igyekeztünk szerintünk a legjobb szakembereket megkeresni, és végtelenül hálásak vagyunk nekik, hogy készséggel válaszoltak megkeresésünkre” – részletezte Szabolcs testvér.

A műhely-konferencia első részében Zágorhidi Czigány Balázs muzeológus, a Magyar Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény alapítója, vezetője A Szent Domonkos-rend Magyarországon és Erdélyben a kezdetektől a 20. századig, míg Lupescu Makó Mária történész, egyetemi docens Domonkosok Kolozsváron címmel tartott előadást.

A szünet után Kovács Sándor unitárius egyháztörténész az 1566–1693 közötti kolozsvári óvári iskola unitárius korszakát ismertette. Kovács Mária-Márta művészettörténész és Ősz Előd egyháztörténész, levéltáros Magyar és német reformátusok az óvári templom körül címmel tartottak előadást. Siptár Dániel történész, a Jézus Társasága magyarországi rendtartományának levéltár-igazgatója az Óvár területén élő egykori jezsuiták életét ismertette.

A műhely-konferenciát ebéd követte a kolostor falain belül, majd azt követően az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltárba látogattak el az előadók, ahol Ősz Sándor Előd egyháztörténész, levéltáros több középkori, a domonkosokhoz és ferencesekhez kapcsolódó iratot mutatott be. A műhely-konferenciát a kolozsvári ferencesek YouTube-csatornáján élőben közvetítették. Az esemény támogatói: MTA Domus szülőföldi ösztöndíjpályázat, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Erdélyi Ferences Rendtartomány.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Pantea Tibor OFM

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria