Munkácson találkoztak a kárpátaljai Hit és Fény közösségek tagjai

Külhoni – 2023. január 19., csütörtök | 12:25

Január 14-én, szombaton a munkácsi Szent Márton-székesegyházban tartották a Hit és Fény ökumenikus elhivatottságú katolikus lelkiségi mozgalom Kárpátalján működő négy közösségének találkozóját. A résztvevők Ungvárról, Técsőről, Bustyaházáról és Husztról érkeztek.

Immár hagyománynak számít, hogy a közösség tagjai a karácsonyi ünnepkörben együtt énekelnek. Idén a közös kántálást Munkácson rendezték meg. A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Fizer Jenő, a munkácsi székesegyház káplánja celebrált.

Prédikációjában a rászoruló emberek iránt tanusított együttérzésre és empátiára irányította a résztvevők figyelmét, arra a cselekedetre, amely a közösség tagjai között egyértelműen érezhető. Ez tesz minket Jézushoz hasonlóvá. „Az együttérzés azt jelenti, hogy lehajolunk és együtt vagyunk azokkal az emberekkel, akik a világ szemében az utolsó helyen vannak, de Isten szemében az első helyen állnak. Ez a világ a közömbösséget sugallja nekünk. A közömbösség az együttérzés ellentéte. Amikor ránézünk azokra, akiknek segítségre van szükségük, nem lehetünk közömbösek.” – mondta a káplán atya.

Fizer Jenő arra is emlékeztetett, hogy az egészséges emberek nem mennek orvoshoz. Jézus az az orvos, akihez mindig mehetünk. Buzdított mindenkit, hogy új módon tekintsünk Jézusra. „Ő együtt érez velünk, Ő nagyon könyörületes.”

A szentmise után a találkozó a Szent István Líceum dísztermében folytatódott, ahol az ünneplő közösséghez csatlakozott Szulincsák Sándor, a huszti közösség lelkésze. Minden közösség előadta a találkozóra hozott dalait, majd agapéval folytatódott az együttlét. 

„Minden közösség havonta tart egy találkozót, ahol az értelmi fogyatékos barátaik és az őket segítők kölcsönösen támogatják egymást. Így létre jön a barátság és a szeretet tere. Nyáron pedig táborokat tartunk. Könnyű szeretni ezeket a barátainkat, mert ők szeretnek minket.” – mondta Aljona Perec, a kárpátaljai Hit és Fény közösség egyik felelős koordinátora.

A Hit és Fény egy nemzetközi keresztény lelkiségi mozgalom, amely a családban élő értelmi és halmozottan sérült emberek szolgálatában áll, a helyi közösségekben egyesíti az értelmi fogyatékkal élőket, szüleiket és barátaikat. A közösségek tagjai azért találkoznak, hogy megosszák egymással a kihívásokat és az örömöket, ünnepeljenek és imádkozzanak, támogassák egymást, növekedjenek a barátságban, a hitben és a szeretetben.

A mozgalom azon a meggyőződésen alapul, hogy minden ember értékes, méltósággal és ajándékokkal rendelkezik, amelyeket megoszthat a világgal. Ennek a mozgalomnak a lényege, hogy baráti kapcsolatokat építsen ki az értelmi fogyatékossággal élő emberekkel. A mozgalomhoz tartozók nem szociális munkások vagy önkéntesek, hanem olyan elkötelezettek, akik a családokat szolgálják és megpróbálnak baráti kapcsolatot teremteni a speciális szükségletű emberekkel. A közösségekben segítők és fogyatékosok együtt haladnak Krisztus útján.

Az ünneplésnek nagy szerepe van életükben. Az ünnepek közös megtartása sok sérült számára az egyetlen fórum, ahol lehetőségük van a bensőségesség megélésére. Mindazonáltal ez mindannyiuk számára nagyon kedves és töltekezést biztosító alkalom.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria