Nagy érdeklődés kísérte a házasság heti programokat Pozsonyban

Külhoni – 2021. február 16., kedd | 13:28

Intenzív érdeklődés és aktív részvétel jellemezte a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség idén február 7. és 14. között rendezett házasság hetéhez kapcsolódó kezdeményezését. Az eseménysorozat február 14-én, vasárnap ünnepi szentmisével zárult, amelyen Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor megáldotta a házassági ígéretüket megújító házaspárokat.

A járványhelyzetre való tekintettel sok program a világhálón keresztül zajlott.

A pozsonyi magyar katolikusok  közösségi és Facebook-oldalán házaspárok fényképei jelentek meg. A házasság hete idei jelmondatával – „Ezerszer is igen!” – és logójával megjelölt fényképek azt kívánják hirdetni, hogy a házasság intézménye ünneplésre méltó, értékes kincse társadalmunknak.

A pozsonyi közösség médiafelületein a hét végéig 99 házaspár fényképe jelent meg; a kezdeményezéshez nem csak Pozsonyban élő vagy onnan származó házaspárok csatlakoztak; számos további helyről, külföldről is küldtek be fotókat – a friss házasoktól kezdve a már sokadik házassági évfordulójukat ünneplő párokig.

Február 14-én, vasárnap, a programsorozatot lezáró ünnepi szentmise alkalmával a házaspárok megújíthatták házassági ígéreteiket, megerősítették házassági fogadalmukat. Ez – a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, miszerint még mindig nem lehetnek hívek fizikai részvételével celebrált nyilvános szentmisék Szlovákiában – főleg a házaspárok otthonaiban történt, bekapcsolódva a közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria Rádió által élőben sugárzott szentmisébe, mely a pozsonyi katolikusok YouTube-csatornáján visszahallgatható.

A szentmisén két pozsonyi magyar házaspár lehetett fizikailag is jelen. Az énekeket a pozsonyi magyar fiatalok készítették elő. A résztvevők, bekapcsolódók a rádióhallgatókkal együtt, lelki közösséget alkotva imádkoztak a házaspárokért és a családokért, a felnövekvő ifjúságért, újabb boldog házasságokért, de külön fohász hangzott el a gondokkal küzdő vagy széthullott családok tagjaiért, a betegséggel vagy gyásszal nehezített életű családokért, özvegyekért is, továbbá az elhunytakért, köztük az elhunyt házastársak lelki üdvéért.

A házasság hetére összegyűjtött imamintákat, leleményes ötleteket, segédanyagokat, olvasnivalókat, gondokkal küzdő pároknak segítségnyújtási lehetőségeket, buzdító gondolatokat továbbra is megtalálják a pozsonyi magyar katolikusok honlapjának „Házasság hete 2021” bejegyzésben, mely hasznos segítséget kíván nyújtani házasoknak, házasságra készülő jegyeseknek, fiataloknak, s mindazoknak, akik szívükön viselik a házaspárok és családok sorsát.

Forrás és fotó: pozsonyikatolikusok.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria