Nagyváradon rendezték a 22. Egyetemi Pasztorációs Konferenciát

Külhoni – 2016. április 2., szombat | 16:30

Első alkalommal szervezték az anyaország határian kívül az Egyetemi Pasztorációs Konferenciát. A Kárpát-medence katolikus egyetemi lelkészeit és munkatársaikat megszólító rendezvénynek idén a nagyváradi Posticum adott otthont március 31. és április 2. között.

Összesen tíz egyetemi központ képviseltette magát a konferencián hat anyaországi (Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely, Veszprém) és négy erdélyi (Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad, Temesvár) városból.

Bár mindenekelőtt ezen alkalmakon a találkozás és a tapasztalatcsere vezérli a résztvevőket, az idei találkozónak is egy külön témát szenteltek. A tervezés feladata az egyetemi lelkészségek életében talán az egyik leghangsúlyosabb kihívás, amelyet az állandóan változó közegben a vezetőknek ismételten szem előtt kell tartaniuk az idők jeleinek figyelembe vételével. A konferencián tervezés témában Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, valamint Kovács Ferencz Zsolt, a Nagyváradi Püspöki Hivatal irodaigazgatója tartottak előadást. Az egyetem vezetésében és az egyházmegyei életben szerzett személyes tapasztalatokra alapozott előadásokat a jelenlevők kérdései, hozzászólásai mentén megszületett reflexió követte, amelyek alapján a konferencia záródokumentuma is megszületett.

A résztvevőknek lehetőségük volt betekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem életébe Ráksi Lajos kollégium-igazgató bemutatója alapján, valamint megismerkedhettek Nagyvárad múltjával és jelenével Lakatos-Balla Attila, az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda vezetőjének városnéző túráján.

A konferenciáért, az egyetemistákért, munkatársakért, az egyetemi pasztorációs örömökért és kihívásokért a rendezvény házigazdájával, Böcskei László püspökkel a püspöki kápolnában ünnepelt szentmisében adtak hálát.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria