Ökumenikus ifjúsági imaestet tartottak Temesváron

Külhoni – 2022. január 21., péntek | 11:10

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye és az Egyházmegyei Ifjúsági Központ meghívására a partiumi város öt vallási felekezetének és keresztény közösségének fiataljai imádkoztak együtt január 19-én este a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban azért, hogy „Legyenek mindnyájan egyek” (Jn 17,21).

A keresztények egységéért tartott idei imanyolcad és egyben a találkozó mottója: „Láttuk csillagát napkeleten, s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat” (Mt 2,2).

Az imaesten a római katolikus, a görögkatolikus, az ortodox, az unitárius, az evangélikus-lutheránus és a református egyház képviseltette magát. Jelen volt Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök, Zaharia Pereş temesvári ortodox esperes, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes, Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkész és Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész.

A különböző felekezetek fiataljai egy-egy szentírási részt olvastak fel, illetve saját énekeikkel kapcsolódtak be a lelki programba.

Az evangéliumot Călin Ioan Bot segédpüspök hirdette.

Szentbeszédében Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a mai megosztottságról is szólt: „Halála előtt Jézus Krisztus a tanítványaiért is imádkozott, és azokért, akik »a szavukra hinni fognak bennem: Legyen mindenki egy!« Szeretnénk visszatérni oda, ahol az Istennel való történelmünk kezdődött.”

A fiatalokat ezekkel a szavakkal buzdította a szónok: „Nektek, fiataloknak kell tanúságot tennetek Istenről, tovább kell adnotok Isten világosságát! Merjetek visszatérni ahhoz a pillanathoz, amikor Isten elhívott titeket.”

A főpásztor az egységépítés fontosságát is hangsúlyozta: „Ne ti okozzátok a megosztottságot. Legyen egység a családban, a vallások, az etnikumok között. Egység és szolgálat legyen köztetek, hogy Jézus jól érezze magát közöttünk.”

Az elmélkedés végén a megyéspüspök minden jelenlévőt arra ösztönzött, hogy imádkozzanak az egységért.

Az egyetemes könyörgésekben a fiatalok azt kérték, hogy az Egyház legyen egységes, fejlődjön, és mindig tudja, hogyan kell követnie Jézus Krisztust.

Az imaest a különböző felekezeteket képviselő lelkipásztorok áldásával zárult. Végül a fiatalok megköszönték, hogy együtt imádkozhattak a hitben való egységért.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria