Ökumenikus imára gyűltek össze Temesváron a nándorhegyi görögkatolikus templomban

Külhoni – 2022. január 24., hétfő | 14:47

A keresztények egységéért tartott ökumenikus imanyolcad keretében január 20-án délután a nándorhegyi Kisboldogasszony görögkatolikus templomban három felekezet esperesei, lelkipásztorai és hívei gyűltek össze. Jelen volt Pál József Csaba római katolikus megyéspüspök, Ioan-Călin Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök, valamint Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök is.

A közös imaesten Ioan-Călin Bot üdvözölte az egybegyűlteket, köztük a polgármesteri hivatal és a városi tanács képviselőit is, tolmácsolva Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus megyéspüspök üdvözletét. A segédpüspök kiemelte: rendkívül hálás a találkozót kezdeményező Pál József Csaba megyéspüspöknek és Lucian Mic ortodox püspöknek ezért az alkalomért.

Ezt követően a jelenlévők a legszentebb Istenszülő Szűz Máriához szóló akatiszt imáiba kapcsolódtak be, amelyet Flavius Manuel Jurca esperes, a nándorhegyi görögkatolikus közösség lelkipásztora vezetett.

Szentbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök úgy fogalmazott: aki Istent keresi, annak béke van a lelkében. „Személyes éltünkben nem mindig az igazi világosságot követjük, aki Jézus Krisztus. Ebből fakad a nyugtalanságunk, a félelmünk. A Krisztussal való találkozás azonban megnyugvást, békét ad” – mondta a római katolikus főpásztor, aki hangsúlyozta:

Legyünk egységben Istennel, hogy egymással is egységben lehessünk.

Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy noha az egységgel kapcsolatos nehézségeket itt és most nem tudják megoldani, ez a találkozó is egy lépés az egyetértés felé, amelyért imádkoznak.

Végezetül Flavius-Manuel Jurca esperes úgy fogalmazott: legyen több közeledés, nagyobb nyitottság az emberekben egymás iránt, hogy megtalálják a közös, összekötő pontokat, és ne arra figyeljenek, ami elválasztja őket egymástól. „Kövessük Isten Fiát, hogy általa felfedezzük és megtaláljuk egymást” – mondta befejezésül a nándorhegyi lelkipásztor.

Az imaóra zenei szolgálatát a gyüregi Szentháromság görögkatolikus kolostor énekkara látta el. A római katolikus, görögkatolikus és ortodox hívek a nándorhegyi, a karánsebesi, a resicabányai, a baucári, valamint több Bisztra-völgyi településről érkeztek.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria