Olasz-magyar estet tartottak Torinóban

Külhoni – 2022. március 30., szerda | 19:22

Március 26-án olasz-magyar kulturális és gazdasági estet tartottak Torinóban, amelyen a torinói magyar közösség tagjai és helyi üzletemberek mellett a Pápai Magyar Egyházi Intézet (PMI) ösztöndíjasai és munkatársai is részt vettek. Az esemény szervezője a torinói Davide Le Voci közjegyző volt.

Kovács Ádám Zoltán, Magyarország nagykövete köszöntötte a vendégeket, tájékoztatta a kedvező magyar befektetési környezetről a jelen lévő partnereket, és bemutatta a jelenlegi magyar gazdasági helyzetet, különös tekintettel Debrecen új ipari központjára.

Somorjai Ádám OSB, pannonhalmi bencés szerzetes az olasz-magyar több mint ezeréves történelmi kapcsolatokról beszélt.

Németh Norbert, a Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora, olaszországi magyar katolikus főlelkész a Vatikánban található Magyarok Nagyasszonya-kápolnát mutatta be.

Terdik Sebestyén pedig Prokop Péter pap, festő a római Szent István Ház tulajdonában lévő, most Torinóban is kiállított képeiről tartott rövid ismertetőt.

Az est a szombathelyi Boglya népzenei együttes „Magyarországról, édes hazánkról” című műsorával zárult, amelyben a magyar nyelvterület népzenéjéből és néptáncaiból adtak ízelítőt.

*

Másnap, nagyböjt negyedik vasárnapján a torinói magyar közösség együtt vett részt a szentmisén, melynek főcelebránsa Németh Norbert, a PMI rektora volt.

A homíliát Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mondta.

Szöveg: Bakos Tamás ösztöndíjas

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria