Olaszországi zarándoklaton vettek részt a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai és munkatársai

Külhoni – 2022. november 3., csütörtök | 12:29

Október 29-én, szombaton a római Pápai Magyar Intézet (PIM) ösztöndíjasai és munkatársai Német Norbert rektor vezetésével zarándoklaton vettek részt a dél-olaszországi Abruzzo régióban.

Az utazás első állomása a Gran Sasso lábánál található kegyhely, Santuario di San Gabriele dell’Adolorata volt. A kegyhely nagyon ismert és népszerű az olasz fiatalok körében. San Gabriele (Fájdalmas Szűzről nevezett Szent Gábor) a passzionisták rendjének (Congregatio Passionis Jesu Christi) tagja volt, akik Krisztus szenvedésének tiszteletére és terjesztésére kötelezték el magukat. Gabriele 1838-ban született és mindössze 24 évesen, 1862-ben költözött az atyai házba. XV. Benedek pápa 1920-ban avatta szentté.

A kegyhelyen két templom is található: az első 1908-ban épült; a másodikat, amely több ezer ember befogadására alkalmas szentély, 1970-ben kezdték el építeni, és 2014-ben fejezték be. Ebben az új szentélyben ünnepelte a PIM zarándokcsoportja a szentmisét, majd megtekintették a szent életéről és a szentély történetéről készült kiállítást és imádkoztak San Gabriele sírjánál.

A közös ebéd után L’Aquila városába érkeztek. A várost 2009-ben erős földrengés rázta meg, aminek 309 áldozata volt és több ezren veszítették el otthonukat. A felújítások azóta is folynak, de sok helyen látszanak még a pusztítás nyomai is.

A 13. században épült katedrálist a felújítás miatt csak kívülről tudták megtekinteni. Egyik érdekes állomása volt a városnézésnek a Szent József-bazilika, ami a 13. században épült. A földrengés során megsemmisült oltárképeket modern alkotásokkal pótolták, ami sajátos, mégis harmonikus hangulatot kölcsönöz a helynek.

Ezt követően a San Bernardino di Siena-templomban imádkoztak a zarándoklat résztvevői. A templom 1472-ben épült reneszánsz stílusban. Itt őrzik Sienai Szent Bernardin ereklyéit.

A zarándoklat utolsó állomása a Santa Maria di Collemaggio-templom volt. A 13. századi, reneszánsz stílusú templomot az 1703-as földrengést követően építették újjá. A templom zarándokhely, 1294. augusztus 29-én itt emelték a pápai trónra V. Celesztint. Fő nevezetessége V. Celesztin pápa 1517-ben épített mauzóleuma.

A program közös vacsorával ért véget. Külön öröm volt, hogy ezúttal a PIM munkatársai is részt vettek a zarándoklaton.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria