Örüljetek az Úrban – Ministránstalálkozót szervezett a nagyváradi egyházmegye

Külhoni – 2019. október 2., szerda | 11:41

„Örüljetek az Úrban mindenkor!” (Fil 4,4) – ezzel a mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szeptember 28-án a X. egyházmegyei ministránstalálkozót, melynek idén is a margittai római katolikus plébánia adott otthont.

A találkozó egyik fő célja az volt, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok és a szolgálattal járó öröm megosztására.

A programra papjaik vagy hitoktatóik kíséretében érkeztek a kisebb-nagyobb gyerekek, közel kétszázötvenen, akiket a helyi Árpád-házi Szent Margit-templomban és a szomszédságában lévő ifjúsági házban színes programokkal vártak. A jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve a szervezők az Oltáriszentséget állították az esemény középpontjába.

Orosz Roland gyakorlati éves kispap bevezetője után ismerkedést szolgáló kiscsoportos beszélgetések, majd műhelymunkák kezdődtek, amelyeken felváltva vehettek részt a fiatalok. Mindegyik műhely valamiképpen az Eucharisztiához kapcsolódott: az udvaron a Szentjobbról érkezett Fodor házaspár és Szűcs Attila diószegi plébános a misebor készítésének lépéseit mutatta be. Ugyanígy az ostyakészítés folyamatába is be lehetett kapcsolódni: Nyirő Szabolcs és Gózner Artúr hitoktatók ismertették. Egy ehhez a tevékenységhez kapcsolódó oktatófilmet is megnézhettek a résztvevők.

Böcskei László megyéspüspök minden évben részt vesz az egyházmegyei ministránstalálkozón. Idén műhelyvezetést is vállalt: a szentségtartókról beszélt a fiataloknak. Fügedy Anikó és Erdei Hajnal pedagógusok kézműves-foglalkozásra, míg Blaga Antoniu tótteleki gyakorlati éves kispap és egy helyi fiatal, Sima Gabriella izgalmas kvízműhelybe várták a hozzájuk érkezőket.

A szentélyben eközben Ozsváth Judit vezetésével egy 35 tagú csoport drámaműhelyen vett rész. Ők végig együtt maradtak és a több mint kétórás foglalkozásuk után mozdulatszínházi bemutatóval ajándékozták meg a találkozó többi résztvevőjét. Az előadásban Böcskei László püspök is részt vett: a záróképhez ugyanis minden jelenlévő felsorakozott az általa tartott Oltáriszentség köré. Ilyen módon a váradi egyházmegye ministránsai saját testükkel formáltak szentségtartót az áldozatbemutatás helyén.

Az ezt követő szentmisében Vass Csaba nagyváradi lazarista szerzetes mondott homíliát, a zenei szolgálatot pedig a helyi fiatalok látták el, Nyirő Szabolcs hitoktató vezetésével.

A találkozóról szóló teljes beszámoló, valamint fotógaléria ITT található.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria