Őszre befejeződik a temesvári székesegyház felújítása

Külhoni – 2021. február 19., péntek | 12:41

A temesvári Szent György-székesegyház felújításának jelenlegi állását február 12-én mutatták be a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye és a romániai Nyugati Fejlesztési Régió (ADR Vest) képviselői a média munkatársainak.

Lauš Nikola püspöki irodaigazgató elmondta: a projekt két alapvető irányvonala az épületrészek felújítása, valamint a díszítőelemek, festmények, szobrok, faragványok restaurálása. A padlófűtés és a székesegyház kriptája már elkészült. „Szeretnénk, ha a templomhajó belső munkálatai augusztusig befejeződnének, így szeptemberben sor kerülne a munkálatok megáldására, és elkezdődhetne a szentmisék bemutatása.”

A sajtótájékoztatón Ioan Darida restaurátor szakértő a helyreállítást igénylő díszítőelemek változatosságát hangsúlyozta, amelyek felújítását alapos feltárás, kutatás előzte meg – a falak belső festésétől kezdve az olajfestményeken át a fából faragott szobrokig és egyéb aranyozott faragványokig, a színes ólomüveg ablakoktól az öntöttvas díszekig.

Dana Postolache muzeológus-restaurátor a fafaragványok, ajtók, kapuk renoválásáról tájékoztatta az újságírókat. Elmondta: a festmények és a fából készült díszítőelemek felújítása két helyszínen – a kisebb méretű szobroké egy közeli épület alagsorában, a nagyobbaké egy szabadfalui raktárban – történik.

A vitráliákat és az öntöttvas elemeket Angela Horvath és Răzvan Gavrilă újítja fel. A székesegyház toronyóráját kolozsvári szakértő javítja – hangzott el a temesvári sajtótájékoztatón.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria