Párbeszéd a mélyszegénységben élők felzárkóztatásáról Erdélyben

Külhoni – 2021. augusztus 3., kedd | 11:42

Egyhetes erdélyi körútjuk utolsó állomásaként, július 30-án a nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezethez is ellátogatott Szakács Ferenc Sándor, a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora és Rácz Tibor, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetjének referense, hogy felmérjék a mélyszegénységben élő magyar közösségek helyzetét.

A látogatás során párbeszédet kezdeményeztek mindazokkal az egyházi és civil szervezetekkel, amelyek ezeknek a közösségeknek a megsegítésén dolgoznak.

A Nagyváradi Egyházmegyéhez tartozó közösségekben Kiss Márton éradonyi plébános, az ifjúsági programok és a cigánypasztoráció tevékeny szervezője kalauzolta a delegációt. A Caritas Catolica nagyváradi székhelyén Dunai József ügyvezető igazgató ismertette a segélyszervezet tevékenységét, majd az együttműködési lehetőségekről tárgyalt a magyar küldöttség tagjaival.

„Látogatásunk célja az, hogy a Kárpát-medencét feltérképezve egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely hatékonyan tud küzdeni a nyomor és a szegénység ellen” – nyilatkozta Szakács Ferenc Sándor, a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora, hozzátéve, a legfontosabb feladat az, hogy meggátolják a nyomor újbóli kialakulását. Ezért olyan koncepciót kellett létrehozni, amely a gyermekek köré építve tud jövőt és megélhetést biztosítani, és a fogantatástól a foglalkoztatásig tartó ívben képes a fiatalokat egy élhetőbb jövőbe integrálni.

„Nagyon jó látni azt, hogy jó emberek mindenhol vannak. Ez fontos, mert a társadalom csak akkor lesz működőképes, ha a nyomor újratermelődését megakadályozzuk. Hasonló találkozások révén sok mindent el lehet érni, hiszen mind az egyházi, mind a civil szervezetek, amelyek a felzárkóztatásban aktív szerepet vállalnak, valamint az egyetemi kutatók és a politikai döntéshozók különböző fórumokon való találkozása és egymás megfigyelése számtalan jó megoldást adhat” – tette hozzá Szakács Ferenc Sándor.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria