Példátlan összefogás a villámcsapás után – Újjáépítették a székelyföldi Atyha templomát

Külhoni – 2019. július 19., péntek | 13:31

Atyha több mint kétszáz éves temploma egy villámcsapás következtében tűz martalékává vált három évvel ezelőtt. Helyi és magyar állami segítséggel, sok jóakaratú ember adományából újjáépítették a kétszáz főt számláló helyi közösség templomát, melyet július 20-án szentel fel Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

A Hargita megyei Sóvidéken található Atyha település római katolikus temploma 1797 és 1799 között épült. A templom a három évvel ezelőtti, 2016. szeptember 18-i villámcsapás után formájában nem, de külsejében megújult; belső tere minden ízében új.

Az egyházközség lelkiatyja, Adorján Imre plébános, felidézve a másfél órás tüzet, melyben megsemmisült az atyhai szent hajlék, elmondta: a tetőszerkezet szentély fölötti része, a két villámhárító ellenére, menten lángra kapott. Noha a villámcsapás pillanatában a harangozó és a plébános is a templomban tartózkodott, a gyorsan terjedő lángok ellehetetlenítették az értékmentést; mindössze a szentségtartót, a miséző kelyhet, néhány liturgikus ruhát és misekönyvet sikerült kimenteniük. Szénné égett a tetőszerkezet, a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárokra, a bútorzatra és az orgonára. Az áttüzesedett toronyban a harangok is elolvadtak.

A tűzvész után azonban épen maradt a missziós kereszt, s a hamuban megtalálták a Feltámadt Krisztus szobrát.

A közösség számára a legnehezebb időszak a következő év májusáig tartott. Atyha a főúttól távol, 700–750 méter magasan fekszik a hegynyeregben; akkoriban az útviszonyok is nehezítették a közlekedést. Korábban kevesen ismerték a falut, s ritkán látogatták, ám ezt egy csapásra megváltoztatta a tűzeset. Atyha bekerült a nagy vérkeringésbe – fogalmazott Adorján Imre.

A plébános és a hívek hálával beszélnek az együttérzésről és összefogásról, amelyet tapasztaltak. A környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltók után leghamarabb a korondi polgármesteri hivatal sietett segítségükre; az anyaországi kormányzati, egyházi és civil szervezetek, baráti társaságok és jó szándékú emberek és a helybéliek segítségének köszönhetően pedig sikerült lépésről lépésre felszámolni a károkat és újjáépíteni a korábban is sok kárt szenvedett istenházát (1867-ben majdnem hasonló mértékű tűzvész tette semmivé a falak kivételével az épületet, 1926-ban szélvész döntötte le a tornyot).

Az ideiglenes haranglábra Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő kölcsönzött két kis harangot. A szentmiséket a ravatalozóban tartották.

Az újjáépítés terveit Márton Judit műemlékvédő szakmérnök, a gyulafehérvári érsekség építészeti irodájának vezetője, a belsőépítészeti terveket Káldi Gyula készítette. Az új orgona Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyében készült.

A megújult templomban ma a csíkmindszenti asztalosműhelyben készült fa berendezési tárgyak, liturgikus bútorzat; Petrás Mária készítette oltárok és stációképek; valamint az oltártér falára festett kérő ima látható. Padló- és padfűtést építettek ki; az esővíz elvezetése és a mozgássérült-feljáró gondos tervezésre utal; a térkövek a látványt s a kényelmet is szolgálják. Három új harang hívja szentmisére az atyhaiakat: a 80 kilogrammos harang a faluhoz kötődő magyarországi baráti orvostársaság adománya; a középsőt Lázár Imre ajándékként öntötte; a 300 kilogrammos nagy harangot a korondi önkormányzat adományozta a falunak.

Egyes munkálatok tárgyi szükségleteit, kivitelezésének árát ajándékba kapták, az elégett tárgyak helyett újakat adományoztak a jótevők.

Az új templom felszentelését július 20-án, szombaton 11 órakor tartják, amely egyben a templom búcsúja is lesz. Az ünnep főcelebránsa Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Facebook; Molnár Melinda/Székelyhon

Fotó: Beliczay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria