Pongrácz István kassai vértanúra emlékeztek szülőhelyén, Alvincen

Külhoni – 2022. szeptember 12., hétfő | 13:42

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség első szentjéről, Szent Pongrácz István kassai vértanúról emlékeztek meg születési helyén, az erdélyi Fehér megyei Alvincen liturgikus emléknapján, szeptember 7-én.

Pongrácz István a kassai vértanúk egyike, két társával együtt a katolikus hit megőrzésének védelmében 1619. szeptember 7-én szenvedett vértanúhalált. 1995. július 2-án Kassán Szent II. János Pál pápa emelte a szentek közé mártírtársaival együtt.

A felújítás alatt álló alvinci templomban bemutatott ünnepi szentmise meghívott főcelebránsa és szónoka Marton József nagyprépost, teológiai tanár volt.

Szentbeszédének első részében az emléknap történelmi háttérét ismertette, rámutatva arra, hogy e tragikus esemény hátterében az „alvinciek küzdelme” húzódott meg – hiszen Alvinci Péter református lelkész, hitvitázó volt nagy ellenlábasa és ellensége a katolikus hitnek, amit mindhalálig védelmeztek a kassai vértanúk.

Marton József elmélkedésében kiemelte a kassai vértanúk életpéldáját, buzdított az általuk képviselt erények megélésére.

A szentmisén koncelebráltak a környék lelkipásztorai. A kántori szolgálatot a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum két diákja látta el.

Október 20-án, Pongrácz István születésének 440. évfordulója alkalmából konferenciát rendeznek Alvincon az egykori ferences rendházban és a plébániatemplomban; előadásokkal, ünnepi megemlékezésekkel tisztelegnek a vértanú emléke előtt.

Forrás és fotó: Alvinci római katolikus pélbánia Facebook-oldala; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria