Prevenciós szűrővizsgálatokat végzett a Katolikus Karitász orvosmissziója Válaszúton

Külhoni – 2022. november 17., csütörtök | 10:39

Az önkéntes orvoscsoport közel száz fő egészségügyi vizsgálatát végezte el november 5–6-án a Kolozs megyei településen. A Katolikus Karitász orvosmissziójának tagjai harmadik alkalommal végeztek prevenciós szűrővizsgálatokat Válaszúton.

Válaszúton működik a Kallós Zoltán Alapítvány első szórványkollégiuma, ahol nagyon szegény sorból származó, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. A magyar nyelvű oktatás újraindításával lehetővé vált a minőségi oktatás biztosítása, a magyar identitás megőrzése, a magyarságtudat erősítése és a szórványmagyarság összefogása. A megmaradásukat biztosító anyanyelvápolás mellett céljuk az énekelt és táncolt magyar népi kultúra és az erdélyi népi hagyományok továbbörökítése. Ezt a missziót támogatta munkájával a Katolikus Karitász orvosmissziója.

Az önkéntes orvoscsoport közel száz fő egészségügyi vizsgálatát végezte el november első hétvégéjén a mezőségi faluban. A gyermekek szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrésben részesültek; a felnőttek vércukor-, vérnyomás-, EKG-vizsgálaton, a hölgyek ezenfelül még nőgyógyászati vizsgálaton és rákszűrésen vehettek részt. Az orvosmisszió tagjai szemüveget és gyógyászati talpbetétet is felírtak a rászorulók számára.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria