Püspöki szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét Margittán

Külhoni – 2019. február 12., kedd | 11:01

A betegek világnapja előtti vasárnap, február 10-én a margittai (Bihar megye) Árpád-házi Szent Margit-templomban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét azoknak, akik kérték és felkészültek rá.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentség felvétele előtti három napban a hívek minden este közös szentmisén vettek részt, méltó módon készülve a vasárnapi eseményre. A vasárnapi szentmise bevezetőjében a főpásztor kiemelte, nyitottnak kell lenni a szentség befogadására, hogy a Lélek öröme átjárjon mindenkit.

Az evangéliumból azt a részt olvasták, amikor Jézus szavára Simon Péter – bár kételyek közepette – kiveti a hálót. Prédikációjában a püspök rámutatott: az „ő szavára” megtörtént a csoda, elindult egy folyamat, melynek végén Simonék emberhalászokká váltak. A halászat egy kiszámíthatatlan szakma, nem csak az ügyességtől függ. Ehhez hasonló a mi életünk is. Van, amit nem tudunk elérni, közben úgy látjuk, hogy mások könnyen elérik céljaikat. Ekkor feltesszük a kérdést: miért minket érnek a megpróbáltatások? Hordoznunk kell az élet terheit, de ezt sokszor kedvtelenül, céltalanul tesszük. Ez veszélyes, mert amíg nem engedünk utat a folytatásnak, a csodának, addig nem változhatunk mi sem.

Sokszor azt sem hisszük el, hogy Isten cselekedhet bennünk a csodákon keresztül. Akárcsak Simon Péternek, nekünk sem szabad feladnunk, újra el kell indulnunk. Az életet el kell fogadnunk, úgy, ahogy jön. Ezzel kapcsolatban a főpásztor elmesélte egy család történetét, akikkel a panamai ifjúsági világtalálkozón találkozott. A szülők a negyedik gyermeküket várták, és még a terhesség elején megtudták, hogy a születendő gyerek valószínűleg fogyatékossággal jön a világra. Ők mégis vállalták a babát, mert elfogadták az életet, ahogy jön. A találkozón ott volt ez a család, mind a négy gyermek, arcukról pedig öröm sugárzott. A szülők egy pillanatig sem bánták meg akkori döntésüket.

A betegek kenete emlékeztet arra, hogy a betegség jelen van az életünkben. Az Úr betegen is észrevesz bennünket, megszólít és meg is erősít minket. Nekünk pedig keresnünk kell őt.

A szentbeszéd után került sor a szentség kiszolgáltatására: a résztvevők megújították keresztségi fogadalmukat. Ezután a lelkipásztorok kiterjesztett karral imádkoznak a betegek és az olaj felett, majd kiszolgáltatták a szentséget. A szentmise alkalmat adott arra, hogy az egész egyházközség imádkozhasson az idős és beteg hívekért, együtt kérjék Isten áldását és segítségét.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Lázár Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria