Rómában látható a Boldogasszony-vándorkiállítás

Külhoni – 2019. október 5., szombat | 12:48

Rómába érkezett a Boldogasszony-vándorkiállítás. A rendkívüli tárlat Magna Domina Hungarorum címmel október első felében a Szentszék egyes hivatalainak otthont adó Kancellária palota földszinti kiállítótermeiben látható. A megnyitót Magyarország Szentszéki Nagykövetsége szervezésében október 1-jén tartották a palota Giorgio Vasari freskóival ékes dísztermében.

A kiállítás Áder János köztársasági elnök, továbbá a Kultúra Pápai Tanácsa és a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia védnökségével jött létre. A megnyitón részt vettek a Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület, a vatikáni hivatalok és a római egyházi intézmények képviselői, valamint a római magyar közösség tagjai. A kiállító művészek közül Melocco Miklós, Molnár János és Párkányi Raab Péter voltak jelen.

Az ünnepségen a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet Szent Damján Kórusa énekelt. 

Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet köszöntőjében egyebek mellett emlékeztetett, hogy a kiállítás időzítése a vatikáni bazilikában található Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepéhez kapcsolódik, egyúttal jelképes köszönetnyilvánítás Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatásáért.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke emlékeztetett, hogy 2015-ben a csíksomlyói kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója tiszteletére 55 magyar kortárs művészt kértek fel a Szűzanyával kapcsolatos alkotások elkészítésére. A Kárpát-haza Galéria közreműködésével, Tóth Norbert kurátor munkája nyomán létrehozott tárlat egyszerre jeleníti meg a magyarság összetartozását és keresztény gyökereit. Szász Jenő kiemelte, a mai magyarok is folyamatosan tanúságot tesznek Máriához való hűségükről, ennek egyik legszebb jele a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat. Az elnök szerint a Szűzanya és őseink hagyománya iránti tiszteletben erősítette meg a Kárpát-medence magyarságát Ferenc pápa, aki ellátogatott a kegyhelyre, és aranyrózsával ajándékozta meg a csíksomlyói Szűzanyát.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a Boldogasszony név mögött rejlő lelki üzenetet elemezve arról beszélt, hogy ha az édesanya boldog, akkor a család egésze az, így Szűz Mária boldog volta minden hívő számára az öröm forrása.

A Szűz Mária-tisztelet kutatása terén a legrangosabb tudományos intézménynek számít a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia. Elnöke, Stefano Cecchin ferences szerzetes előadásában összefoglalta a magyar Mária-tisztelet sajátosságait az egyetemes katolicizmus összefüggésében. Rámutatott, mily nagy hatással volt a magyar királyok Mária-tisztelete nemcsak hazánkra, de a térség más országaira is; Mária országának, a Regnum Marianumnak egykor fontos szerepe volt a régió evangelizálásában. Arra buzdított, hogy keresztény identitásának felvállalásával és védelmezésével a magyarság ma is mutasson példát Európának.

*

Szász Jenő az október 2-i általános kihallgatás során találkozott Ferenc pápával. Átnyújtotta Józsa Judit Magyarok Nagyasszonyát ábrázoló szobrának egy példányát, így köszönve meg a Szentatyának Csíksomlyó iránt tanúsított kitüntető figyelmét.

Forrás: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége

Fotó: Várhelyi Klára; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria