Segíthet lábra állni az állampolgársági eskü – Megható pillanatok a nagyváradi Caritas-otthonban

Külhoni – 2019. április 5., péntek | 13:52

Megható pillanatokat élhettek át a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói április 2-án. Magyarország kolozsvári főkonzulátusának delegációja érkezett a katolikus otthonba, hogy az egyik mozgáskorlátozott lakó letehesse az állampolgári esküt.

Ennek nemcsak lelki, hanem egészségügyi szempontból is óriási jelentősége volt a lakó életében, hiszen az állampolgárság megszerzése jelentette a kiindulópontját annak, hogy egy budapesti intézményben kaphasson terápiát, amellyel a remények szerint lábra állhat – számol be az eseményről a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

„Ez az első lépés ahhoz, hogy járni tudjak. Az a célom, hogy lábra álljak, tudjak dolgozni, és hasznos tagjává váljak a társadalomnak. Ez magát az életet jelentené számomra. Az a vágyam, hogy önellátó legyek, hogy ne szoruljak mások segítségére, hanem én segíthessek másokon” – nyilatkozta a meghatottság könnyeivel küszködve Kovács Afrodita, aki nyitott hátgerinccel született és részleges izomsorvadásban szenved, ezért élete java részét kerekesszékben töltötte. 1996 óta a Caritas gondozásában részesül, előbb a Szent Márton, később a Szent Erzsébet Otthon lakójaként.

A saját személyes elszántságának és a szakértelemmel végzett ápolói szolgálatnak köszönhetően – amely magába foglalt rendszeres masszázst, tornáztatást és aktív, betegemelő lifttel végzett fizioterápiás gyakorlatokat – a Caritasnál töltött két évtized alatt sikerült funkcionális állapotban tartani és viszonylag jó erőben megőrizni a mozgáskorlátozott nő izmait. Ez lehetővé teszi, hogy egy kifejezetten izomsorvadásos betegek rehabilitációjára szakosodott óbudai intézetben megkíséreljék őt lábra állítani speciális terápiával. A beteg felvételéhez azonban magyar állampolgárság szükséges, így a keddi eskütétel kaput nyitott számára egy új élet lehetősége felé.

A ceremóniát és a dokumentumok aláírását figyelemmel követte az otthon többi lakója és a gondozók is. Tapssal és gratulációkkal halmozták el mindenki „Babiját”, aki mozgáskorlátozottsága ellenére egyike a közösség legaktívabb tagjainak.

„Felemelő élmény egy ilyen esemény, hiszen mindig jó érzés örömet okozni, látni, hogy milyen nagy boldogságot és megkönnyebbülést jelent az állampolgárság megszerzése, főleg hogy itt még ennyien szurkoltak is hozzá. Ilyenkor igazán tudatosul bennünk, hogy miért is csináljuk ezt” – nyilatkozta Ónody Rita Éva konzul.

Forrás és fotó: Szombati-Gille Tamás/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria