Segítsünk a balesetet szenvedett erdélyi gyermekkórusnak!

Külhoni – 2022. január 26., szerda | 17:40

Tavaly decemberben balesetet szenvedett a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar egyik kisbusza Nyárádmente közelében, amely a kórus tagjait szállította volna Szovátára, karácsonyi hangversenyükre – adták hírül a Boldogasszony Iskolanővérek. Az egyik legsikeresebb erdélyi gyermekkórus most a sérültek elhúzódó kórházi ellátásának díjára és új járműre gyűjt.

A kórus életében a sok felemelő és szép élmény után 2021 karácsonya megpróbáltatást hozott. Az online próbaidőszakokat követően lelkesen készültek a karácsonyi hangversenyt helyettesítő, szülőkkel és barátokkal megosztható tévéfelvételre. A felvétel napján, december 11-én az egyik gyerekeket szállító mikrobusszal balesetet szenvedtek. A balesetet mindenki túlélte, de minden utas megsérült, van, akinek további kórházi kezelésre van szüksége, s az autó javítási költségei is magasak.

A történtekről Nagy Éva M. Vera iskolanővér és Czakó Gabriella iskolanővér társult tag számolt be, kérve, hogy aki tud, támogassa a gyűjtést.

„Elérkezett december 11-e, amire hónapok óta készült közel hatvan kórustag, köztük számos új, kicsi énekessel, de nagyváradi zenepedagógiáról hazaérkező egyetemista és Marosvásárhelyen tanuló középiskolás kórustagokkal is, akik kitartóan bekapcsolódnak a kórusmunkába, ha másképp nem megy, Zoomon keresztül.

A nyárádmentiek három mikrobusszal igyekeztek Szovátára, a nagy ünnepi közös éneklésre. A mikrobuszokat önkéntes munkatársak, szülők vezették. Ám az egyik mikrobusz sajnos balesetet szenvedett a kanyargós Nyárádmente egy hírhedt „észkos” (északi fekvésű, fagyos) völgyében, amikor a szembe jövő kamion megcsúszott, és összeütközött a kórustagokat szállító mikrobusszal. Az apuka – kedves kórustagunk édesapja –, aki saját mikrobuszát vezette, már látta, hogy mi fog következni, szinte leállt, mikor az ütközés megtörtént. A kamion üzemanyagtartálya rácsúszott a mikrobuszunkra. Az angyalok megóvták a mikrobusz utasait a nagyobb bajtól, de mindenki megsérült.”

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar magyar gyerekekből alakult 2005-ben, a Boldogasszony Iskolanővérek zenés missziójának gyümölcseként. A kórus tagjai Szovátáról és a Felső-Nyárádmente több falvából valók: Jobbágytelkéről, Székelyhodosról, Deményházáról, Mikházáról, Nyárádremetéről. (Nyárádmente Erdélyben, a Székelyföldön, Marosvásárhelytől délkeletre fekvő, magyarok lakta tájegység, Marosszék központi régiója.)

A kórusvezetőket az a szándék vezette, hogy a muzsika és kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre, hogy lehetőséget teremtsenek, és ami talán a legfontosabb, reményt ébresszenek. A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeként született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely, a Tündérkert Iskola, amely a Kodály-módszer segítségével ma már 250 gyermeknek ad lehetőséget nemcsak a zenei anyanyelv, hanem magyarságuk, nemzettudatuk megőrzésére is.

A kórus repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek szerepelnek. Az elmúlt években szép sikereket értek el. Mára Erdély egyik ismert és szeretett gyermekkarává vált.

Nemzetiszinház.hu

2019-ben, Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából mutatta be Berecz András az Isten bolondja című önálló estjét Csíkszeredában, melyben Vidnyánszky Attila rendező ötlete nyomán a kórus is jelentős szerepet vállalt.

Erről ITT olvashatnak bővebben.

„Törésekkel, zúzódásokkal szállították el a szirénázó mentőautók kedves kórustagjainkat, köztük fiatal zenepedagógus munkatársunkat és az önkéntes apukát a marosvásárhelyi kórház sürgősségi osztályára. Látva a totálkáros mikrobuszt, mégis a hála támadt fel mindenkiben, hogy ennyivel megúsztuk. Egyik legfiatalabb kórustagunk állkapocstörése kíván még további műtétet és fogászati kezeléseket, amelyek jelentős kórházi költségekkel járnak majd. Sofőrünk gyógyulása is hosszabb folyamat lesz, neki hét bordája törött el a légzsáktól. A biztosító ki sem jött megnézni a totálkáros járművet, fényképek alapján a töredékét ítélte meg annak az összegnek, amennyit a jármű ért.”

A kórusvezetők, Nagy Éva M. Vera iskolanővér és Czakó Gabriella iskolanővér társult tag most az olvasók segítségét is kérik a kórházi kezelések miatt nehéz helyzetbe kerülő családok számára, és a kórusnak, hogy pótolni tudják a használhatlanná vált járművet.

Adakozni a Boldogasszony Iskolanővérek bankszámláján lehet:

Számlaszám: 11600006‐00000000‐83251997 (Erste Bank Hungary Zrt.)

Közlemény: „Támogatás Erdély”

Forrás: Boldogasszony Iskolanővérek

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria