Sík Sándor-emléknap a külföldi magyar cserkészek németországi táborában

Külhoni – 2019. augusztus 1., csütörtök | 17:11

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának magyar diaszpórát segítő 1 plusz 1 missziója keretében verses előadásokkal ajándékozták meg július 28-án a németországi Kastlban táborozó külföldi magyar cserkészeket.

130 éve született Sík Sándor piarista szerzetes, tanár, költő. Ebből az alkalomból a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata az 1 plusz 1 misszió program keretében Sík Sándor-emlékprogramokat szervez a nyugati diaszpóra különböző helyszínein, magyar katolikus lelkészségekkel, cserkészcsapatokkal együttműködve. Az alkalmanként szentmisét és kulturális műsort magában foglaló rendezvénysorozat első eseményét július 28-án a bajorországi Kastlban a Külföldi Magyar Cserkészszövetség I. kerületének európai vezetőképző táborában tartották.

A mintegy 230 cserkész Ausztriából, Magyarországról, Németországból, Svájcból, Belgiumból, Hollandiából, Angliából, az Egyesült Államokból, valamint Kínából érkezett július végén a Kastl bei Amberg-i Hárshegy Cserkészparkba. A résztvevők tíz napon át dolgoztak azon, hogy kiképezzék az új fiú-, lány- és kiscserkész-őrsvezetőket, valamint a kiscserkész-segédtiszteket. A tábor lelkivezetői teendőit a háromszéki Gelencéről érkező Farkas Zsombor látta el, aki július 28-án szentmisét mutatott be Sík Sándor emlékére. A lelkipásztor prédikációjában az imádságos lelkület fontosságára hívta fel a cserkészek figyelmét.

A szentmise után a szintén Háromszékről érkezett székely színésznő, Zorkóczy Zenóbia istenes verses összeállítással emlékezett meg a piarista pap költőről. Az előadáson Reinitz Béla által megzenésített Ady Endre-versek is elhangzottak, nemcsak a költő halálának századik évfordulója kapcsán, hanem abból az apropóból is, hogy Sík Sándor irodalomtudományi munkáinak fókuszában Gárdonyi Géza mellett Ady Endre állt. A rövid irodalmi műsor végén Sík Sándor három versét szavalták el közösen a résztvevők.

S hogy ezen napon a Hárshegy Cserkészparkban valóban a verseké volt főszerep, délután is megtapasztalhatták a táborozó cserkészek. A legfiatalabb, 7–10 éves kiscserkészek Rosszcsont Zénónak adhattak jó tanácsokat, mit tegyen, hogy jó gyermekké váljon. A kortárs gyermekversekre épített negyvenperces interaktív színjáték az irodalom eszközével, játékos formában vezette rá a nézőt arra, hogy a gyermekkorban sem a világgá szaladás és a „Restországba” való vágyakozás jelentheti az elégedetlenségből kivezető utat.

Délután a minta altábor mintegy nyolcvan 10–16 éves cserkésze egy másik Zénóval találkozhatott: egy lerongyolódott madárijesztővel, akit a gazdája tűzre akar vetni, ám ő úgy érzi, hasznossá tudná tenni még magát. Összeszövetkezik az erdő fáival, a rét virágaival, az ég madaraival, a veteményeskert zöldségeivel, de mindenekelőtt a közönség soraiban ülő gyermekekkel, akiknek segítségével új életcélt talál önmagának: vándorlásra indul a tücsökkel, hogy énekükkel szerezzenek boldogságot az embereknek. A szórakoztató, de szimbólumokban, rejtett üzenetekben is bővelkedő előadást végigkíséri a madárijesztőt tartó fakereszt, amely mindig mutatja számára a helyes irányt. Többször is hallható az előadás végén: „A kereszt mutatja az utat.”

A napot verses beszélgetés zárta, amelyben Sík Sándor költészetének ismertségéről, az istenes versekről, valamint a töretlen, sőt egyre növekvő népszerűségnek örvendő cserkészmozgalom sajátosságairól beszélgettek az 1 plusz 1 misszió küldöttei és a táborozók. Megállapították, hogy a nyelvezet, a stílus sokat változott az irodalomban is, éppen ezért ha a felnövekvő nemzedékkel először a kortárs, fiatalos hangvételű költők, például László Noémi, Varró Dániel, Lackfi János versein keresztül kedveltetjük meg a lírát, talán könnyebben eljutnak Sík Sándor, Ady Endre és más nagy klasszikusok műveinek befogadásához, megértéséhez is – ehhez pedig a július 28-i kastli nap eseményeihez hasonló programok igen nagy mértékben hozzájárulhatnak.

Schenk Angyalka innsbrucki cserkészparancsnok, a tábor szervezője elmondta: nagyon hálásak az 1 plusz 1 missziónak azért, hogy lelkivezetési lehetőséget és kulturális programokat is nyújtott a táborozó cserkészközösség számára, mégpedig minden korosztálynak személyre szabott módon.

A külföldi magyar katolikus közösségek, egyházközségek, missziók, egyházi és civil szervezetek, cserkészcsapatok, hétvégi magyar óvodák, iskolák és más csoportok hitéleti, valláserkölcsi nevelését támogató 1 plusz 1 misszió program Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök nevéhez fűződik, aki 2018-ban kezdte meg a projekt gyakorlati megszervezését és kivitelezését. A magyar állam és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával megvalósuló program révén azóta a diaszpóra több olyan helyszínén, ahol nem szolgál állandó magyar lelkész, magyarországi lelkipásztorok közreműködésével, azok alkalmankénti rövid külföldi szolgálatvállalásával lehetővé vált a szentmise magyar nyelvű ünneplése, ezen túlmenően pedig a program a szakrális irodalom és művészet eszközével is tenni szeretne a külföldön élő magyar gyermekek, fiatalok valláserkölcsi nevelésének ügyéért.

Ennek jegyében indult el 2019 júliusában a költő születésének 130. évfordulója alkalmából szervezett Sík Sándor-emlékév, amelynek programsorozata szeptember 14-én Bécsben a Pázmáneumban Sík Sándor-esttel és a XIII. Ars Sacra Fesztivál megnyitásával folytatódik. Október 6-án Londonban a Szent István Ház, október 12–13-án az innsbrucki Magyar Ház, november 3-án a Párizsi Magyar Katolikus Misszió, november 16–17-én a Genfi Magyar Katolikus Misszió fogad egy-egy – helyszínenként különböző – rendezvényt, az emlékév pedig a november 23–24-i hétvégén a felvidéki Tardoskedden zárul majd.

Forrás és fotó: Varga Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria