Székely Jánossal ünnepeltek a gradistyei horvátok Mariazellben

Külhoni – 2019. szeptember 4., szerda | 12:19

Augusztus 24–25-én tartották Mariazellben a hagyományos gradistyei horvát nagy zarándoklatot. A szombat esti szentmisét Ägidius Zsifkovics kismartoni (eisenstadti) püspök felkérésére Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta.

A testvériességnek, a jó szomszédi viszonynak szép megnyilvánulása volt, mikor az osztrák püspök magyar nyelven köszöntötte Székely Jánost és a Magyarországról érkezetteket. A szombathelyi főpásztor horvátul viszonozta a köszöntőszavakat, és horvát nyelven celebrálta az ünnepi szentmisét, valamint vezette az azt követő körmenetet a Mariazelli Szűzanya vándorszobrával, amely idén a szentpéterfai plébánia horvát falvaiban (Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Szentpéterfa) „vendégeskedett”. A horvát zarándoklatra vitték vissza gyalogosan Nardáról Mariazellbe.

A szentbeszédet a szentpéterfai születésű, Ausztriában szolgáló Hirschl József nyugalmazott plébános mondta, kitérve a béke fontosságára. Arra biztatott, hogy a Szűzanyától újra és újra kérjük a békét, és tegyünk is érte.

A szentmisén és az azt követő gyertyás körmeneten több ezren vettek részt, teljesen megtöltve a kegytemplomot, majd Mariazell utcáit.

A Szombathelyi és a Győri Egyházmegye horvát közösségeiből (Kőszegről, Horvátzsidányból, Peresznyéről, Szentpéterfáról, Nardáról, Felsőcsatárról, Horvátlövőről stb.) sokan idén is gyalog érkeztek az ünnepre.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Verhás Elvira

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria