Szlovének, horvátok és magyarok találkozójára készülnek a Muravidéken

Külhoni – 2022. szeptember 27., kedd | 15:40

A szlovéniai muraszombati egyházmegye október 8-án, szombaton Beltinci (magyar neve: Belatinc) községben ad otthont a szlovének és horvátok hagyományos találkozójának, amelynek mottója: Együtt a hit és a béke útján. Mivel az egyházmegye területén a szlovének mellett magyarok is élnek, az idei találkozón hazánkból is részt vesznek püspökök, papok és hívek.

A szentmisén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is szól a hívekhez. A találkozón jelen lesznek a burgenlandi horvátok is az ausztriai kismartoni egyházmegyéből.

Amint Aljaž Baša, a találkozó koordinátora szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívólevelében írja, hasonló találkozóra első alkalommal Marija Bistricában került sor 2003-ban (Horvátország, magyarul Máriabeszterce).

A mostani találkozó csúcspontja az ünnepi szentmise lesz délelőtt 10 órakor, amelyet Peter Štumpf muraszombati megyéspüspök celebrál. A szentbeszédet Bože Rados varasdi megyéspüspök mondja, a szentmise végén pedig Veres András győri megyéspüspök szól a hívekhez.

A szentmise előtti imaprogram 9 órakor kezdődik. A szentmise után rövid kulturális rendezvény lesz, három néptánccsoport és egy fúvószenekar jóvoltából.

A találkozón való részvétel szép alkalom lehet őszi plébániai zarándoklatra Muravidékre – írják a szervezők. A találkozót megelőző este, október 7-én, pénteken 20 órától ifjúsági találkozót szerveznek a három ország fiataljai számára.

Forrás: Muraszombati egyházmegye

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria