Tanévnyitó szentmisét ünnepeltek a nagybecskereki székesegyházban

Külhoni – 2019. október 3., csütörtök | 9:00

A Nagybecskereki Egyházmegye védőszentje, Szent Gellért ünnepén, szeptember 24-én tartották a helyi egyházi kollégiumok és a székesegyházi plébánia tanévnyitó szentmiséjét a székesegyházban. Az ünnepi szentmisét Német László SVD megyéspüspök mutatta be.

Koncelebrált Fiser János általános helynök, Pastyik Róbert székesegyházi plébános, Kalapiš Stojan SDB, az Emmausz fiúkollégium igazgatója és Pethő László. A szentmise zenei szolgálatát a Boldogasszony Iskolanővérek által vezetett Szathmáry Karolina Kollégium növendékei látták el Julianna nővér irányításával, az áldozáskor pedig az Emmanuel Kamarakórus énekelt Dutina Vilma karnagy vezetésével.

Az általános iskolások hitoktatójukkal, Szabó Rozália Mária Cecília nővérrel és az elsősök tanítójával, Csordás Hajnalkával vonultak be a székesegyházba és magukkal hozták első iskolatáskáikat is, amelyeket a főpásztor a szentmise keretében megáldott. Nagy öröm volt, hogy a különleges nevelési igényű hittanosok is eljöttek a szentmisére szüleikkel és tanítójukkal, Kovács Irénnel. A szentmise olvasmányait és a könyörgéseket a helyi fiúkollégium, illetve a lánykollégium növendékei olvasták, és ők vitték az oltárhoz az adományokat is.

Az ünnepi szentmisén Fiser János általános helynök homíliájában Szent Gellért példáját állította a fiatalok elé. „Egyházmegyénk védőszentje volt diák, nevelő, szerzetes, pap, hívő ember, vértanú, s valamennyi élethelyzetben példaként szolgál számunkra. Életével tanúságot tett. A mai korban a tanúságtételt követeli tőlünk is a Jóisten – hangsúlyozta Fiser János. – S hogyan teheti ezt meg egy általános vagy középiskolás? Úgy, hogy ha rátok tekint valaki, láthassa, hogy hívők vagytok! Szorgalom, engedelmesség, közösségépítés, a mindennapi munka sikeres végzése jellemezzen benneteket! Tanúságot kell tennetek a kollégiumban, a családban, az iskolában, a szórakozóhelyeken. S ha tanúságot tesztek, Szent Gellért püspök példáját követitek.”

Az ünnepségen bemutatkozott a Nagybecskereki Püspökségi Caritas munkatársa, Milica Bogdanov, aki ismertette a Your Job projektet, ami a fiatalok otthon maradását szolgálja.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria