Tapasztalatcsere a temesvári, gyulafehérvári és kolozsvár-szamosújvári egyházmegyékben

Külhoni – 2021. szeptember 8., szerda | 13:21

Szeptember 1. és 3. között a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye tapasztalatcserével egybekötött kirándulást szervezett az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, valamint a médiairoda munkatársai számára a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegyébe, illetve a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegyébe.

Szeptember 1-jén indult el a csoport Gyulafehérvár felé. Az autóbuszon Pál József Csaba temesvári megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket, arra buzdítva őket, hogy legyenek megértőek munkatársaikkal és a környezetükben élőkkel. Újra elérkezett a tervezésnek és Isten országa építésének ideje. Krisztus misztikus teste több sejtből tevődik össze: egyházmegye, plébánia, szerzetesi közösségek, lelkiségi mozgalmak, csoportok – emlékeztetett a főpásztor.

Gyulafehérváron Kovács Gergely érsek üdvözölte a kirándulás résztvevőit, Zsebe Márta, az érsekség munkatársa pedig körbevezette őket a székesegyházban, majd felkeresték a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetet (Incarnatae Sapientiae Seminarium), ahol az ott végzett papok felelevenítették emlékeiket. A nap Marosvásárhelyen, a Szent Család-plébánián ért véget, ahol Szénégető István plébános – aki egyben a gyulafehérvári családpasztorációs iroda vezetője is – üdvözölte a temesvári egyházmegyéből érkezett vendégeket. A napot szentmise zárta.

Szeptember 2-án a római katolikus Verbum Kiadót, valamint a fiatalokkal foglalkozó ferences testvéreket látogatták meg a résztvevők, ahol közös tapasztalatcserére került sor.

A nap programja a görögkatolikus püspökségen zárult, ahol Claudiu Pop kolozsvár-szamosújvári megyéspüspök üdvözölte a csoportot. Röviden bemutatta az egyházmegyét, valamint a kolozsvári Szent József-kápolnát, ahol a találkozásra sor került. A programot közös ima zárta, amelyben hálát adtak a Szentlélek működéséért, az értékes tapasztalatcseréért.

Szeptember 3-án Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatta be a 2023-ban Rómában esedékes püspöki szinódust előkészítő dokumentumot, melynek témája a szinodalitás, közösség, részvétel és küldetés lesz. Ezt követően kis csoportokban workshopszerűen dolgozták fel a hallottakat a résztvevők, akik azt vitatták meg, hogyan lehetne jobban átültetni az egyházmegyei gyakorlatba az elhangzottakat.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria