Temesvári egyházmegyei tanácskozás a plébániai élet megújulásáról

Külhoni – 2021. október 7., csütörtök | 11:20

A Covid–19-világjárvány miatt idén is internetes kommunikációs platformon tartották meg október 2-án a temesvári egyházmegye lelkipásztorainak, az itt tevékenykedő szerzetesrendek tagjainak, illetve a plébániák világi munkatársainak megbeszélését. A találkozónak eredetileg a máriaradnai kolostor és kegytemplom adott volna otthont.

A résztvevők – kilencvenhat helyszínről közel kétszázan – telefonról vagy számítógép segítségével kapcsolódtak be a programba, amelyen idén a plébániai élet megújítási lehetőségei kerültek a fókuszba Michael White baltimore-i plébános és világi munkatársa, Tom Corcoran népszerű, Rebuilt – Újraépítve című könyve alapján.

A megbeszélést Pál József Csaba temesvári megyéspüspök nyitotta meg.

A főpásztor hangsúlyozta: Istennek minden plébániai közösséggel van terve. Az egyes közösségek akkor válnak vonzóvá a kívülállók számára, ha az emberek közötti kapcsolatokban felfedezik Jézust, ha Jézus áll a közösség középpontjában; az egyik ember hite segíti a másikét, hogy megerősödjék a hitében, az egyik közösség segíti a többi közösséget a megújulásban.

A megbeszélésen Michael White tartott angol nyelvű előadást, Surdu Christine Maria resicabányai tanárnő tolmácsolásával.

Előadásában a baltimore-i plébános több alkalommal is utalt a Rebuilt – Újraépítve című könyvben összegzett tapasztalataira, különböző szempontokat kiemelve: többek között azt, hogy milyen fontos a vallásukat nem gyakorló keresztények megszólítása, az erre kidolgozott stratégia, a szentmisék előkészítésébe fektetett idő és energia, valamint az emberek ösztönzése arra, hogy vállaljanak egyes feladatokat, személyes felelősségeket. Az előadó három alapvető dolgot említett, amely nélkül – meglátása szerint – nem lehetséges a plébániai közösség életének megújítása: a zene, az üzenet és a szolgálat.

A zenét illetően Michael White kiemelte: az énekek sokkal több érzelmet és üzenetet tudnak közvetíteni, mint a szavak, általuk a hívek sokkal könnyebben kerülnek közelebb Istenhez. Fontos a megfelelően képzett zeneértő személyek alkalmazása.

Az üzenet, vagyis a szentbeszéd elsősorban azoknak szolgál egész heti lelki táplálékul, akik csak vasárnap tudnak eljönni a templomba, ezért fontos, hogy általa közelebb kerüljenek az Oltáriszentséghez, Krisztushoz – mondta a baltimore-i lelkipásztor. Például olyan prédikációsorozatok kidolgozását javasolta, amelyek 4-6 héten keresztül egy adott témával foglalkoznak, arra ösztönzve a híveket, hogy vasárnapról vasárnapra visszatérjenek a templomba, hogy meghallgassák a soron következő elmélkedést.

A szolgálattal kapcsolatban Michael White elsősorban a vendégszeretetet említette, amely már a templom előtt megmutatkozhat, folytatódik az előcsarnokban a hívek fogadásával, a szentmise alatt a gyermekekkel való foglalkozással, és a liturgiát követően közös kávézással, kötetlen beszélgetéssel érhet véget.

A baltimore-i lelkipásztor az online szentmisékkel kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta a tanácskozás résztvevőivel. Leszögezte: azzal együtt, hogy az internet nem helyettesítheti a szentmisén való fizikai jelenlétet, alapvető az online térben való részvétel, tevékenységek, kapcsolattartás, továbbá az ifjúsági és gyermekprogramok, amelyek az egész családot megmozgatják.

Michael White előadását követően a résztvevők huszonhárom csoportban osztották meg a témával kapcsolatos gondolataikat. Felvetéseiket, véleményüket közös kiértékelésben összegezték, melyen többek között az alábbiakat emelték ki: vonzóbb zenei szolgálat, bibliakör, különböző tevékenységet végző kiscsoportok létrehozása; gyermekprogramok szervezése, hogy a legkisebbek is megtalálják helyüket a közösségben; az önkéntesség fontossága; a saját feladatkör megtalálása; hatékonyabb kommunikáció; a részvétel ösztönzése; megfelelő idő a szentmise előkészítésére; a világiak szolgálatának fontossága; tematikus szentbeszédek; őszinte közeledés az emberekhez.

A találkozó Pál József Csaba püspök imájával zárult.

A megbeszélésen a főpásztor elmondta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett, 2021 októberétől 2023 októberéig tartó szinodális folyamat első szakasza a temesvári egyházmegyében október 17-én, vasárnap 18 órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, amelyet a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban celebrál. A helyi egyházak meghallgatása és konzultációja 2022 áprilisában ér véget.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria