Tizenötödször keltek útra a Ferences Biciklitúra zarándokai

Külhoni – 2022. július 29., péntek | 15:10

Közeledik a célhoz a tizenötödik születésnapját ünneplő Ferences Biciklitúra (FerBiT) idei zarándoklatának hetvenöt résztvevője. Július 24-én, vasárnap indultak Csíkszentsimonról, és július 30-án, szombaton érkeznek Csíksomlyóra, ahol részt vesznek a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Kerékpáros Találkozón.

Vasárnap délben a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ advarán vette kezdetét a 15. FerBiT. A Csíki Sörgyár udvarán az Eucharist együttes FerBiT-et indító koncertjén együtt dicsőítették az Urat a résztvevők.

Hétfőn Csíkszentsimonból Sepsiszentgyörgyig bicikliztek. „Közös reggeli torna; ima; tekerés; szentmise; finom és kiadós étkezések; érkezés; beszélgetés… Jó együtt úton lenni, tekerni. Többen és többet biciklizzünk!” – írták a FerBiT Facebook-oldalán a napi összegzésben.

Kedden a zarándoklat mottója – „Az élet útjára tanítasz engem” (Zsolt 16,11) – alapján azon elmélkedtek, hogy az úton haladva kinek-kinek az életében ott van a saját hálaéneke, magnificatja. Az ébredést és reggeli imát követően tornával és közös étkezéssel indították ezt a napot is, melynek csúcsa és forrása a szentmise volt az Óriáspince-tetőn. A megérkezést követően esti imával, közös játékkal, hálaadással zárták a napot.

A zarándokok túl vannak immár az egyhetes erőpróba közepén. A Csíkszentsimon–Sepsiszentgyörgy–Kászonimpér–Aklos–Csinód–Úzvölgye–Csobányos–Gyimesközéplok-Hidegség–Gyimesi-hágó–Csíksomlyó útvonalon a résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen kikerülni a hétköznapok komfortzónájából, és Istenre hagyatkozni, elfogadni az áldását és kegyelmét. Közben rácsodálkozhatnak Isten csodálatos teremtett világára is.

*

Az eltelt másfél évtized alatt a ferencesek vezette biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak Magyarországra, a máriapócsi kegyhelyre is. Kisebb csoportok pedig évről évre messzebb jutottak Európa zarándoktérképén: Mariazell, Częstochowa, Međugorje, Lourdes, Fatima, Róma kegyhelyeire is eltekertek.

A tizenöt éves jubileumát ünneplő, csaknem ezer főt számláló csoportban az évek során házasságok is köttettek és gyermekek születtek.

„A Ferences Biciklitúra valójában egy zarándoklat. Előre eltervezett útvonalon halad, meghatározott lelki programmal. Az együtt töltött idő közösségformáló és lelki megerősödést is eredményez” – fogalmazott Főcze Bonaventura ferences szerzetes, a FerBiT főszervezője a jubileumi eseményről.

*

A július 30-án, szombaton sorra kerülő 1001 Székely Kerékpáros Napjaként is népszerűsített eseményre szeretettel várják a kerékpáros, motoros, lovas, gyalogos zarándokokat a csíksomlyói hegynyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria