Új dékánja lett a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai karának

Külhoni – 2019. október 3., csütörtök | 11:05

A Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai karán október 1-jén ünnepélyesen is megnyitották a 2019/20-as tanévet. Az eseményen beiktatták hivatalába Radoslav Lojant, a teológiai kar új dékánját.

Az ünnep Veni Sancte szentmisével kezdődött, amelyet az egyetem nagykancellárja, Bernard Bober kassai érsek-metropolita celebrált Alojz Tkáč nyugalmazott érsekkel és Marek Forgáč segédpüspökkel, valamint a teológiai kar és a főegyházmegye papjaival.

Bernard Bober érsek szentbeszédében kiemelte a Kassán 25 évvel ezelőtt újraindult papi szeminárium szerepét, a 20 évvel ezelőtt alapított katolikus egyetemet és a városban immár szintén 25 éve működő ökumenikus társulatot.

A szentmise után a megválasztott dékán letette a hitvallást és a hivatali esküt. Székfoglaló beszédében Ferenc pápát idézte, hangsúlyozva, szeretné gyakorlatba is ültetni a Szentatya szavait: emberségessé tenni a kultúrát, javítani a keresztény felekezetek közötti dialógust és megerősíteni a reményt.

*

Radoslav Lojan Homonnán született 1976-ban. Teológiai tanulmányait Kassán végezte. 2006-ban Ottawában szerzett licenciátust teológiából és keresztény etikából, 2012-ben ugyanott doktorált. Számos nemzetközi tudományos társaság tagja. Dékáni megbízatása négy évre szól.

Forrás: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Fotó: Rózsahegyi Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria