Új görögkatolikus magyar óvodát adtak át a felvidéki Nagyszelmencen

Külhoni – 2019. szeptember 6., péntek | 11:30

Szeptember 1-jén adták át a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében elkészült új görögkatolikus magyar óvodát Nagyszelemencen. A túlnyomó többségében magyarok által lakott kelet-szlovákiai településen az ünnepi Szent Liturgiát Milan Chautur kassai görögkatolikus püspök vezette, az óvoda épületét Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita áldotta meg.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az átadóünnepségen felidézte az 1946-ban meghúzott új csehszlovák–szovjet határ által kettévágott település történetét és sajátos helyzetét, illetve beszélt az óvodafejlesztési program célkitűzéseiről.

Az új intézmény kárpótlás, gondoskodás, némi elégtétel azért, amit a nagyhatalmi politika miatt kellett elszenvednie ennek a községnek – fogalmazott Szili Katalin. Hozzátette: a magyar állam támogatásával létrejött új óvodával Kelet-Szlovákia legmodernebb ilyen jellegű intézménye nyitja meg kapuját a településen.

Hosszú távon kell gondolkozni, és akkor kell cselekedni, amikor lehet – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott, és kiemelte: az óvodafejlesztési programmal a magyar állam közös gondolkodást és cselekvést szeretne megteremteni a Kárpát-medencében a magyar nemzet jövőjéről. – Óvodák és bölcsődék hálózata jön létre, amely egységesen a lehető legtöbb helyen biztosítja a legkisebbeknek is az anyanyelvi közeget a fejlődésükhöz és nevelésükhöz. Közös cselekvésünk iránya a nemzet megmaradása és erősítése. Ez pedig csak akkor teremthető meg, ha az identitás megőrzése már a legalacsonyabb intézményi szinten biztosítva van.

* * *

Az új magyar óvodát Nagyszelmencen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében nyújtott, 550 ezer euró összegű támogatásnak köszönhetően sikerült megépíteni. Az intézményt negyven kisgyermek befogadására tervezték, az idei nevelési évet tizennyolcan kezdik az új épületben.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására szerte a Kárpát-medencében. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 155 egyházi, illetve önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. A Felvidéken a program keretében már felújított intézmények száma 120 körül van, és ütemszerűen halad az új óvodák és bölcsődék építése is.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés.

Forrás: MTI

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria