Új Kolping képzési központot avattak a Délvidéken

Külhoni – 2019. november 5., kedd | 14:23

Új épülettel bővült októberben a vajdasági Szajánban levő helyi Kolping központ. Az új házban olyan képzéseket fognak tartani, amelyekre egész Szerbiából várják a résztvevőket.

A  faluban 2001 óta működik a Szent István Kolping család Pósa Gyula és Király Tibor atyáknak köszönhetően. Akkor a Szerbiai Kolping Társaság székhelye is itt volt, később Újvidékre helyezték át. Szajánban a Kolping működése azóta is töretlen, mintegy hatvan tagja van. Egész évben tanfolyamokat szerveznek, méhészettel foglalkoznak, jótékonykodnak. A gyermekeknek is külön foglalkozásokat szerveznek szorosan együttműködve az Egyházzal. Az adventi időszakban mézeskalácsot sütnek és adományoznak az iskolának, az óvodának, a templomnak és az idős embereknek.

Idén ősszel épült fel a régi mellett egy új épület, az újvidéki Novi Enterijeri vállalkozás kivitelezésében. A külföldi adományból létesült ház országos szintű nevelési-képzési központ lesz. A megnyitó az épület megáldásával kezdődött, amelyet Tapolcsányi Emánuel atya, a Kolping prézese végzett. Az eseményen számos meghívott vendég vett részt a Kolping-tagok mellett. Az egybegyűlteket Tomić Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy fő céljuk a nők gazdasági helyzetének előmozdítása, a nemek közötti egyenlőség, a falusi környezetben élők helyzetének javítása, továbbá az idős emberek életminőségének javítása és aktív társadalmi részvételük előmozdítása.

Jelen volt Gregor Federhen, a Kolping nemzetközi képviselője, aki anyagilag is jelentősen hozzájárult  a központ felépítéséhez; a padéi Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnöke és Tóth Zoltán, Szaján polgármestere, aki a Szerbiai Kolping Társaság titkára. A polgármester köszönetet mondott a Kolping-tagoknak aktivitásukért. Sok sikert kívánt a képzési központ működéséhez, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal is javulni fog a falu lakosságának életminősége és csökkenni fog a munkanélküliség.

Jelen voltak a kikindai és a csókai önkormányzat képviselői is, akik szintén örömmel fogadták a központ megnyitását, hiszen a képzéseket nemcsak a helyieknek szervezik majd, hanem a környező településeken élők számára is.

Az újvidéki fiatalok alkalmi műsorral készültek, emellett a Lauda női kórus előadását hallhatták a résztvevők.

A megnyitó koktélpartival és jó hangulatú beszélgetéssel ért véget.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria