Új programokat indít az idősek megsegítésére a Szatmári Egyházmegyei Caritas

Külhoni – 2019. október 23., szerda | 13:00

170 nagybányai idős ember életminőségén kíván javítani a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A hároméves projekt során létrehoznak egy napközi otthont idősek számára és egy mozgó étkezdét, valamint továbbfejlesztenek két, már létező szolgáltatást: az egyik szocializációs programokat, a másik főtt ételt biztosít az idősek számára – jelentették be október 17-én Nagybányán.

Az utóbbi évtizedekben az idősek Románia egyik legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegévé váltak. A 2011-es népszámlálás adatai szerint országos szinten az idősek 26 százaléka él egyedül, 23 százaléka pedig szegénységben, 14 százaléka korlátozott a napi teendők elvégzésében, míg 6,5 százaléka súlyosan korlátozott és családja támogatását is nélkülözi. Nagybányán – szintén a népszámlálás adatai szerint – 14 173 szépkorú él, akik tíz akkreditált szociális szolgáltatóhoz fordulhatnak segítségért. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet ebben az összefüggésben indította el az Együtt az időseinkért! elnevezésű projektjét, amelynek gyakorlatba ültetése által 170 nagybányai idős életminőségén javít majd.

A 2019 augusztusa és 2022 júliusa között megvalósítandó, 2 785 379,66 lej (mintegy 194 millió forint) értékű projekt társfinanszírozója a 2014–2020-es Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap.

Október 17-én, csütörtökön Nagybányán nyitották meg az „Együtt az időseinkért!” projektet. Az eseményen a Caritast Román János igazgató, Józsa Nándor Lóránd Máramaros megyei aligazgató és Apan Mónika Szatmár megyei aligazgató, projektmenedzser, valamint a projektcsapat tagjai képviselték.

A projekt általános célja a nagybányai idősek életminőségének javítása négy, a szépkorúak igényeihez igazodó szociális szolgáltatás révén. A projekt keretében két új szociális szolgáltatást fog létrehozni a szatmári Karitász: egy napközi otthont idősek számára, valamint egy mozgó étkezdét. A napköziben húsz, társadalmilag elszigetelt, de mobilitását még őrző szépkorú részesülhet szakszerű nappali felügyeletben és vehet részt szocializációs programokon, megakadályozva ezáltal a családból való kiszakításukat. A mobil étkezde segítségével negyven, szegénységben élő és otthonához kötött idős számára biztosít meleg, tápláló ebédet a szervezet, hozzájárulva ezáltal egészségi állapotuk javításához.

Ugyancsak a projekt keretében két, már működő szociális szolgáltatás fejlesztését is tervezik: a szervezet Nagybányai Nappali Idősközpontjában hetven, társadalmilag elszigetelt szépkorú vehet majd részt szociális programokon, míg a Nagybányai Caritas Szociális Konyha negyven, szegénységben élő idős számára szolgáltat majd rendszeresen főtt ételt.

Az „Együtt az időseinkért!” projekt gyakorlatba ültetésének hároméves időtartama alatt összesen 170 idős részesül támogatásban; a cél, hogy minél többen leküzdhessék az elszigeteltségből és a társadalmi kirekesztettségből adódó kiszolgáltatottságot.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria