Újabb korlátozások és magyar nyelvű szentmise-közvetítések Szlovákiában

Külhoni – 2021. január 2., szombat | 17:00

Január elsejétől, előreláthatólag január 24-ig, nincsenek nyilvános szentmisék és istentiszteletek Szlovákia templomaiban. Az óév utolsó óráiban jelentették be az egész országot érintő korlátozásokat.

Sok templomban a szilveszter esti hálaadó szentmise végén még a másnapi ünnep miséire hívták a lelkipásztorok a híveket, azonban az est folyamán – a Szlovákiában egyre romló járványhelyzet miatt – bejelentették, hogy már az új év első napján sem lehet hívek tömeges jelenlétével szentmiséket celebrálni az ország templomaiban.

A pozsonyi magyar katolikus közösség december 31-én este a ferences templomban adott hálát a 2020-as esztendőért. 

A közöség lelkipásztora a szigorítások bejelentése után arra is buzdította a híveket, hogy bár fizikailag nem találkozhatnak 2021 első napján, a nemrég készült adventi imakalendáriumot záró karácsonyi videó megtekintésének segítségével – melyben a közösség számos családja és imacsoportja jelenik meg – egymásért mondott fohásszal kezdjék az új évet. A videóban Molnár Tamás lelkipásztor mellett megszólal Haľko József segédpüspök, Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára, valamint Csókay András idegsebész is.

A jelen helyzetre való tekintettel január 3-tól ismét élő adásban sugároz vasárnaponként reggel 8:05-től magyar szentmisét a szlovák közszolgálati rádió nemzetiségi adója, a Pátria Rádió. A vasárnapi magyar miséket továbbra is Molnár Tamás atya celebrálja. A szentmisék a rádió honlapján keresztül is követhetők lesznek. A szlovák katolikus televízió, a Lux TV pedig január 23-án közvetíti a havi rendszerességű magyar szentmisét pozsonyi kápolnájából.

Forrás és fotó: Pozsonyi Katolikusok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria