Újabb öt évig Német László püspök lesz a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke

Külhoni – 2021. június 3., csütörtök | 19:43

Német László SVD nagybecskereki püspök elnökletével Nagybecskereken tartották a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 38. plenáris ülését május 31. és június 1. között – adta hírül a testület június 1-i sajtóközleménye. Az ülésen jelen volt Luciano Suriani, Szerbia apostoli nunciusa és Luigi Pezzuto, Montenegró apostoli nunciusa, valamint Mirko Štefković, a konferencia főtitkára.

Az ülés kezdetén a püspökök megosztották tapasztalataikat az egyházi élet kihívásairól a pandémia idején. A Katolikus Egyház mindent megtett annak érdekében, hogy megóvja a templomba járók egészségét. Minden templomban kötelező továbbra is a maszkviselet és a távolságtartás, a bejáratoknál pedig a kézfertőtlenítés. A főpásztorok türelemre és kitartásra buzdítanak, hogy közös erőfeszítéssel, az állami szervek által előírt rendelkezések tiszteletben tartásával legyőzzük mindazokat a kihívásokat, amelyek elé állította a pandémia társadalmunkat.

Ferenc pápa az Amoris laetitia szinódus utáni apostoli buzdítás megjelenésének ötödik évfordulóján meghirdette a család évét. A katolikus egyház ily módon is segíteni szeretné a családokat, hogy minél jobban megértsék és kövessék annak tanítását. A genderelmélet eltorzult jelentésével, valamint a családi életet érintő kihívásokkal, mint a válások, a családok széthullása stb. terveznek foglalkozni a családtalálkozókon minden egyházmegyében.

A püspökök elfogadták a kiskorúak védelmével foglalkozó szabályzat változtatásait a szerbiai katolikus egyházban, amelybe beépítik a Szentszék által javasolt módosításokat. Miután a Szentszék elfogadja a módosított szabályzatot, a teljes anyagot az egyházmegyék honlapjain teszik közzé. Ily módon a helyi egyház bekapcsolódik a kiskorúak és kiszolgáltatottak védelmébe a társadalomban.

A főpásztorok a Katolikus Egyház szociális működésével kapcsolatban megvitatták a szerbiai nemzeti Caritas és a püspökségi Caritasok munkáját. Szerbiában a katolikus egyház kisebbségben van, de karitatív tevékenységét tekintve nagyon erős. A szeretetszolgálat és szegénység enyhítése érdekében végzett munkájuk mellett igyekeznek minél több projektban részt venni a munkahelyteremtésben és a mentális egészség területén is.

Az iskolai hitoktatással kapcsolatban kiemelték, hogy továbbra is komoly nehézségek és hiányosságok vannak, többek között a hitoktatók munkaviszonyának rendezésére, valamint a katolikus hitoktatásban részesülők számának növelésére is megoldást keresnek.

Az egyházi vagyon-visszaszármaztatás továbbra is aktuális. A püspökök a megfelelő állami szervekhez fordultak, hogy meggyorsítsák az egyházi vagyon restitúcióját, jóvátéve a történelmi igazságtalanságot, ily módon is segítve a Katolikus Egyház szociális tevékenységét.

Tekintettel arra, hogy idén lejárt a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, alelnöke és főtitkára mandátuma, új vezetőséget választottak. Az elnököt, Német László SVD nagybecskereki püspököt, újabb öt évre megerősítették hivatalában; az alelnök Rrok Gjonlleshaj bári érsek lett; míg a főtitkári teendőkkel Pastyik Róbertet bízták meg.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria