Újra megtarthatták a Máltai Lovagrend nemzetközi lourdes-i zarándoklatát

Külhoni – 2022. május 8., vasárnap | 14:00

A Szuverén Máltai Lovagrend éves nemzetközi lourdes-i zarándoklatát idén április 29. és május 3. között tartották. A magyarországi csoport mellett erdélyi magyarok, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat képviselői is jelen voltak a 36 ország küldöttségei között.

Az idei és a következő két zarándoklat témáját Szűz Mária Szent Bernadetthez intézett szavaiból vették, amelyeket a tizenharmadik jelenéskor, 1858. május 2-án mondott:

Menj, és mondd meg a papoknak, hogy építsenek itt kápolnát, és az emberek körmenetben jöjjenek ide.”

A Máltai Lovagrend tagjainak és önkénteseinek hagyományos találkozóját, amelyen a betegeket a massabielle-i barlangba kísérik, a Covid-19-járvány miatt két egymást követő évben, 2020-ban és 2021-ben nem lehetett megtartani. E két évben a lourdes-i Szűzanyával való lelki egységet virtuális zarándoklatokkal fejezték ki, Lourdes mellett a másik virtuális helyszín a vatikáni kertekben lévő, XIII. Leó pápa által építtetett lourdes-i barlang volt.

Az idei programban szerepelt közös keresztút, gyertyás eucharisztikus körmenet, rózsafüzér, körmenet a lourdes-i kegyszoborral, valamint magyar szentmise is. A zarándokok a Szűzanya által Bernadettnek megmutatott forrást is felkereshették, ihattak a vizéből, és imádkoztak a jelenés helyszínén.

Megemlékeztek a Covid számos áldozatáról, köztük zarándokokról, ápoltakról, papokról, a rend tagjairól, önkéntesekről. A hagyományos tevékenységek egy része másképp zajlott, mint a járvány előtti időszakban, például a medencékben való alámerülést nem tartották meg, idén csak kortyoltak a lourdes-i vízből és az arcukat mosták meg vele ott, ahol korábban a megmerítkezésre alkalmas medencék álltak.

A rend a világ 120 országában van jelen; idén 36 ország 3000 képviselője zarándokolt a közös ünnepi alkalomra, köztük 500 beteg. Romániából 25-en vettek részt a lelkigyakorlaton: köztük a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára, Tischler Ferenc, elnöke, Dénes Mihály, a Romániai Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, Kálnoky Tibor és felesége, más lovagok, dámák, a Máltai Rend romániai nagykövete, Musneci Roberto és felesége, Veres Stelian lelkivezető, valamint két mozgássérült, egy Down-szindrómás és egy autista fiú.

A Máltai Lovagrend nagymesteri helytartója Marco Luzzago, az ő Lourdes-ba való megérkezésével kezdődött hivatalosan a lovagrend 64. nemzetközi zarándoklata a franciaországi Pireneusok lábánál fekvő kegyhelyre. A zarándoklat fénypontja a vasárnapi ünnepi szentmise volt, amelyet Silvano Maria Tomasi bíboros, a pápa különmegbízottja celebrált. A Mária-zarándoklaton a Máltai Lovagrend legfelsőbb vezetése is részt vett: a Szuverén Tanács tagjai, valamint prelátusa, Jean Laffitte, aki nemrég járt Magyarországon és Romániában.

A zarándoklaton a magyar szövetség hatvankét tagú csoporttal vett részt, ebből 25 beteg, 35 kísérő, Tóth Tamás Ch.M. és Lurdu Raju Chavvakula atyák. Sokan voltak az új rendtagok is, akik először vettek részt a zarándoklaton. A csoportot Sárdy László vezette, a felelős orvos Entz László volt.

A nagymisét a X. Szent Piusz földalatti bazilikában tartották, amely körülbelül húszezer ember befogadására alkalmas. Ezen alkalommal Luzzago nagymesteri helytartó

kiemelten köszöntötte az ukrán és libanoni résztvevőket, akiket a többiek is figyelemmel és együttérző szeretettel fogadtak.

A hétfő reggel volt a barlang közelében levő misézőhelyen a körülbelül 100-120 magyar anyanyelvű zarándok szentmiséje, amelynek főcelebránsa Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára volt, vele koncelebrált a gyulafehérvári főegyházmegye gazdasági igazgatója, Veres Stelian, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat lelkivezetője.

Bodó Márta teljes beszámolóját a határon túli  zarándokok élményeiről ITT olvashatják, a magyar szövetség pedig ITT számolt be az útról, egy rövid videós összeállítást is közzétéve:

Forrás és fotó: Romkat.ro; Magyar Máltai Lovagok Szövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria