Újraindult a Katolikus Karitász orvosmissziója

Külhoni – 2021. június 3., csütörtök | 11:13

Május 28–30-án, közel egy év után újraindult a Katolikus Karitász orvosmissziója. E májusi hétvégén a délvidéki Szabadkán és Hajdújárásban szűrtek a misszió orvosai, június második felében pedig Óbecsén és Dreán dolgoznak majd.

Szabadkán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Hajdújárási Lurkóházban dolgozott az orvosmisszió: itt rendezték be vizsgálónak a tantermeket és a Lurkóház helyiségeit. A Szabadkai Katolikus Karitász, a Szabadkai Nagycsaládosok Egyesülete és Hajdújárási Lurkóház volt segítségükre.

A ferencesek által működtetett Lurkóházak a Délvidéken a leginkább rászoruló, a legrosszabb körülmények között élő gyermekek gondozását vállalták fel napközis rendszerben. E házakban a munkatársak a gyerekek étkeztetését, tanulását, felzárkóztatását biztosítják, valamint ruhát és tisztálkodási lehetőséget is a számukra.

A Katolikus Karitász orvosmissziójának munkája június második felében az óbecsei és a dreai Lurkóházban folytatódik.

A Magyar Kormány a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az orvosmisszió támogatásával segíti, hogy a határon túli gyermekek a legalapvetőbb prevenciós szűrővizsgálatokban részesülhessenek.

A misszió orvosai az egész országból érkeznek, így Pécsről is: többek között pécsi szemész, fogorvos és radiológus segíti az orvosmissziót. Köszönetképpen ezért, továbbá a magyar egészségügy nyújtotta szakmai támogatásért, a Katolikus Karitász mellkasműtétek során használatos szívót ajándékozott a pécsi klinikának.

Az orvosmisszió 2017-es elindulása óta több mint 3000 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, közel 2000 felnőtt vérnyomás-, vércukor- és EKG-vizsgálatát végezte el, valamint 500 nőgyógyászati rákszűrést. Elkészíttetett 700 szemüveget, és 1000 lúdtalpbetét adott a szűrések során a gyermekeknek. Az elmúlt közel négy esztendőben az elszakított területek 23 településén (elsősorban Kárpátalján és a Délvidéken, de Erdélyben is) 35 úton vettek részt. Az orvosmisszióban résztvevők száma a kezdeti 9 főről több mint 70 főre nőtt.

A külhoni magyarság Kárpátalján és a Délvidéken van a legnehezebb helyzetben, a misszió orvosai ezért elsősorban itt segítik a gyermekek és az idősek vizsgálatát.

2019-től nőgyógyászati rákszűréssel és kismama-tanácsadással is segítik a határon túl élő magyar családokat.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria