Ünnepi szentmisét tartottak a nagybecskereki gimnáziumtemplomban

Külhoni – 2019. augusztus 30., péntek | 11:36

Ismét megnyitotta kapuját a Szent István király tiszteletére épült nagybecskereki piarista vagy más néven gimnáziumtemplom augusztus 20-án. Az ünnepi szentmisét Német László SVD megyéspüspök, Pastyik Róbert székesegyházi plébános és Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott székesegyházi plébános mutatta be.

A nagybecskereki gimnáziumtemplomban évente egyszer, Szent István napján, a templom védőszentjének ünnepén mutatnak be szentmisét. A templomot 2000-ben restaurálták, de a belső helyreállítási munkálatok a pénzhiány miatt váratnak magukra.

A nagybecskereki hívek mindig örömmel és kíváncsian érkeznek erre a különleges szentmisére. Örömmel, mert sokaknak kapcsolódik szép élményük ehhez a templomhoz. A mai hatvan-hetvenéves korosztály szeretettel emlékezik fiatalkorára, amikor a vasárnapi diákmiséken ők népesítették be a templomot, melynek külön ifjúsági kórusa volt, s plébánosuk, Tietze Jenő apostoli protonotárius még mint káplán, később pedig mint fiatal plébános prédikált nekik.

És kíváncsian, vajon ki lesz most az ünnepi szónok. Több évtizedes hagyomány, hogy újmisés prédikál Szent István király ünnepén. Az elmúlt évtizedben – tekintettel a papi és szerzetesi hivatások hiányára – már nem újmisés volt a szentmise szónoka, de a vendég lelkipásztort éppoly szeretettel fogadták a hívek, mint a fiatal papokat. Idén a város plébánosa, Pastyik Róbert – aki augusztus 1-jétől szolgálja a székesegyházi plébánia híveit – a város szülöttjét, az immár nyugdíjas Tietze Jenő apostoli protonotáriust kérte fel, mondjon homíliát.

Szent István, első királyunk kitartó, kemény, keresztény jellemének köszönhetjük, hogy itt vagyunk és megmaradtunk – mutatott rá Tietze Jenő. Államalapító királyunk tudta a népét a keresztény Európa felé vezetni és megerősíteni; felajánlotta családját és országát a Boldogságos Szűzanyának, Égi Édesanyánknak.

A szónok kiemelte, hogy itt, a Bánátban az aracsi pusztatemplom és az oroszlámosi templom is Szent István-i örökség. Homíliájának végén Tietze Jenő, aki több mint négy évtizeden keresztül volt Nagybecskerek plébánosa, azt kérte a jelenlévőktől, Szent István példája, aki szilárd talajra építkezett, gondolkoztasson el bennünket, mutasson utat.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria