Útszéli keresztek újultak meg a délvidéki Szajánban

Külhoni – 2019. november 12., kedd | 10:42

Három útszéli kereszt újult meg a délvidéki Szajánban. A helyi családok által felújított kereszteket november 3-án, a vasárnapi szentmise után áldotta meg Király Tibor plébános.

Szajánban összesen nyolc feszület van a temetőben található nagy kereszt és a templom udvarában levő kereszteken kívül. Ezeket a feszületeket még a múlt századokban állították az egykori lakosok, azóta már többször felújították őket az itt élők. Most három kereszt újult meg a falu különböző pontjain.

A kezdeményező Palatinus Zoltán ezermester volt, akihez csatlakozott Tóth András asztalosmester. A szükséges anyagokat is ők adományozták. Két keresztnek új betonalapot öntöttek, valamint régi téglákból alapzatot is készítettek. Erre került az akácfából kifaragott kereszt. A bádogosmunka sem maradhatott el, hogy megvédje a feszületet az időjárás viszontagságaitól. A korpuszt Palatinus Erzsébet festette újra. Kabók Lajos és családja is kivette a részét az egyik kereszt részleges felújításában, melyet már évek óta ők tartanak karban. A többi keresztről szintén helyi családok gondoskodnak.

A keresztek megáldásán részt vett Tóth Zoltán polgármester, valamint a hívek, akik virágokat helyeztek a felújított feszületek köré. „A kereszt tiszteletekor emlékezünk arra, hogy Krisztus tanítványai vagyunk és annak valljuk magunkat. A felnőtteknek kötelességük megtanítani gyermekeiket arra, hogy nagy tisztelettel köszöntsék Jézust, valahányszor elmennek egy útszéli kereszt mellett” – mondta Kátity Enikő helyi lakos.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria