Vallási képviselők folytattak megbeszélést a Bánsági enciklopédiáról

Külhoni – 2024. június 26., szerda | 11:20

A román ortodox Bánsági Metropólia székhelyén, Temesváron június 11-én informális találkozót tartottak a Bánsági enciklopédia (Enciclopedia Banatului) legújabb, egyházakkal foglalkozó kötetéről. A találkozón részt vettek a római és a görögkatolikus egyház képviselői is; a megbeszélést Ioan Selejan bánsági ortodox metropolita vezette.

A találkozón részt vett Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök, Angelo Pop lugosi görögkatolikus általános helynök, Ioan Popescu, a temesvári román ortodox főegyházmegye adminisztratív helynöke, a helyi római katolikus és görögkatolikus egyház, a temesvári evangélikus és református egyházközségek, az izraelita hitközség, a bánsági nem ortodox felekezetek képviselői, valamint Crișu Dascălu és Ioan David, a Román Akadémia helyi fiókjának képviselői.

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye részéről Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros, az egyházmegyei múzeumi gyűjtemény felelőse volt jelen.

A találkozó témája a Román Akadémia temesvári részlege által néhány évvel ezelőtt – az azóta elhunyt Nicolae Bocșan akadémikus támogatásával – kezdeményezett Bánsági enciklopédia elnevezésű nagyszabású projekt volt, amelynek célja a régió történelmének, szellemiségének, kultúrájának és tudományának megismertetése. A kiadvány első két kötete már megjelent, az egyiket a történetírásnak, a másikat az irodalomnak szentelték. Jelenleg a Bánság egyházait és felekezeteit bemutató kötet munkálatai folynak.

A résztvevők úgy döntöttek, hogy az egyházi és világi történelem területén dolgozó szakembereknek hozzá kell járulniuk ehhez a rendkívül fontos projekthez, és hogy a kötetnek tartalmaznia kell a bánsági régió, pontosabban Temes és Krassó-Szörény megye, a történelmi Bánság – beleértve a jelenleg Szerbiában fekvő részt is –, a határon túli és a Maros folyó bal partján fekvő egész régió egyházi személyeiről, intézményeiről, eseményeiről és az egyházi sajtóról szóló információkat is.

Forrás és fotó: Romkat/Bánsági Metropólia/Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria