Vissza kell térnünk a krisztusi tanításhoz, a forráshoz – Tizenöt éves a Ferences Biciklitúra

Külhoni – 2022. február 14., hétfő | 13:46

Az évforduló alkalmából Gulyás László a Ferences Biciklitúra (FerBiT) programok gazdájával, Főcze Imre Bonaventura OFM testvérrel beszélgetett. Az alábbiakban részleteket közlünk a Romkat.ro erdélyi magyar katolikus hírportálon február 9-én megjelent interjúból.

„Mozgalmas programokat és sok újdonságot hozott a ferences biciklisták családjába a 2021-es év. Kétszer kelt útra a FerBiT mezőnye, és mindkét alkalommal sokak imakéréseit vittük magunkkal akár Csíksomlyóra, akár Budapestre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A Ferences Biciklitúra valójában egy zarándoklat – előre eltervezett útvonalon, meghatározott lelki programmal.

Az együtt töltött idő közösségformáló, és lelki megerősödést is eredményez. Az út során azonban nemcsak a résztvevők fizikai és lelki állapota változik, hanem interakcióba kerülünk a környezetünkkel – mondta az interjúban Bonaventura testvér. – Az útvonalunkon érintett városokban, falvakban ünnepségek keretében fogadnak bennünket, mi pedig minden alkalommal Isten dicsőségét hirdetjük.

Válságban lévő világunkban a teremtett világ és az ember közötti harmóniára összpontosítunk, mert a hétköznapi életünkben is érezzük, hogy vissza kell térnünk a krisztusi tanításhoz, a forráshoz.

Tavaly az Eucharisztia évét ünnepeltük, így ehhez a lelki programhoz kapcsolódott a Ferences Biciklitúra eseménysora is. A Torockóról induló mezőnybe 84 kerékpáros jelentkezett Erdély minden zugából (...) Az ötnapos túra végpontja Csíksomlyó volt. Először rendeztük meg a hegynyeregben, a Hármashalom-oltárnál a Székelyföldi Kerékpáros Találkozót, ahol háromezer ember, köztük háromszáz motorkerékpáros és több mint ötven lovas is megjelent.

Egy hónappal később, szeptember elején 14-en indultunk egy kísérőautóval és Kovács Gergely érsek áldásával Gyulafehérvárról Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

(...) idén ünnepeljük a 15. jubileumunkat, és a csaknem ezer főt számláló csoportban az eltelt időben már házasságok is köttettek, sőt gyermekek is születtek. A programjainkat folytatjuk, és a lehetőségekhez képest kiterjesztjük” – hangsúlyozta a beszélgetésben a FerBiT-programok gazdája.

„2022-ben klasszikus FerBiT-et tervezünk. Visszatérünk a hegyeinkbe, és a Keleti-Kárpátok hegyes-völgyes tájain fogunk barangolni. A részletes útvonalról rövid időn belül tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket. Annyit már most elárulok, hogy július 31-én jutunk el Csíksomlyóra, ahol megtartjuk a hegynyeregben a II. Székelyföldi Kerékpáros Találkozót.

(...) a Szent Ferenc által hirdetett alapokon állunk, mindenekfelett tiszteljük és csodáljuk a természet erőit és alkotásait, és a technológia világából szeretnénk visszatérni a bioszférába.

A FerBiT idei útvonala is érinti majd a Mária-út szakaszait, de keressük a lehetőségeket, hogy mindenhol ápolhassuk a Mária-út értékeit, amit a hit, hagyomány és haza fogalmaival tudnék legjobban körülírni.

Ha visszakaphatnánk a kiismerhető és tervezhető hétköznapjainkat, sokkal jobban érezném magam. A tavalyi élményeink és eredményeink rengeteg energiát adtak, és úgy lendültünk át az új évbe, hogy tovább robogunk a megkezdett úton. De az év első két hete, amikor percről percre változtak és romlottak a létfeltételek, befékezte az életünket, és lendületet veszítettünk.

A kényszerpihenő most ismét megállásra és a dolgok újragondolására késztet. Én azonban bízom rendületlenül, mert Isten egy pillanatra sem veszi le rólunk a tekintetét és a Boldogságos Szűzanya sem hagy el bennünket soha.”

Szöveg és fotó: Gulyás László

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria