Zarándoklat a békéért és szentmise a bevándorlókért Londonban

Külhoni – 2022. május 4., szerda | 12:55

Május 2-án, Szent József, a munkás ünnepéhez kapcsolódóan tartották Londonban, a westminsteri katolikus székesegyházban a Westminster, Southwark és Brentwood területén élő bevándorlók szentmiséjét, melyet a nemzetiségi közösségek zarándoklata és zászlós körmenete előzött meg. A London környéki magyar hívek részvételéről Csicsó János angliai magyar főlelkész számolt be szerkesztőségünknek.

Az angliai magyar hívő közösség lelkipásztora elmondta, az idei hagyományos „bevándorlók szentmiséjét” megelőzően városi zarándoklatot és zászlós körmenetet is tartottak, amelyet Ukrajnáért és a béke mihamarabbi megvalósulásáért ajánlották fel.

„Fontos, hogy tudják, mi is imádkozunk a Magyarország szomszédságában élő, és most szenvedő ukrán testvéreinkért, és együtt járjuk velük a szenvedés kálváriáját, amíg újra béke és szeretet nem honol országukban” – mondta Csicsó János atya.

A szentmise mottója ez volt: „Egység a soknemzetiségben”. „Krisztus húsvéti áldozata és szeretete a soknyelvűséget feloldja és egybe öleli a nagyvilágot” – fogalmazott az angliai magyar főlelkész, hozzátéve, a tavalyi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus üzenete – amelyet most újra átélhetett a magyar ajkú közösség – elévülhetetlen, ahogyan maga a fohász is örök: „Krisztus kenyér s bor színében Úr s Király a föld felett, / Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!”

A szentmise főcelebránsa Michael Campbell OSA lancasteri püspök volt, az asszisztenciát 30 nemzetiségi pap és káplán teljesítette.

Az ökumené jegyében a szertartáson Guli Francis-Dehqani, Chelmsford anglikán püspöke is részt vett.

A bevándorlók szentmiséjét még 2006-ban kezdeményezte Cormac Murphy-O'Connor bíboros, Westminster akkori katolikus érseke, hogy hálát adjanak mindazért, amivel a bevándorló munkavállalók gazdagítják a brit közösségeket és gazdaságot. Az első szentmisén a bíboros az Angliában élő, idegen nemzetiségű munkavállalókkal való igazságosabb bánásmódra szólította fel a munkáltatókat, s e gesztusa egyben fontos tanúságtétel is volt.

A bevándorlók szentmiséjét, melynek a brentwoodi, southwarki és westminsteri egyházmegyék felváltva adnak otthont, azóta évről évre bemutatják Munkás Szent József ünnepéhez kapcsolódóan (liturgikus emléknapja: május 1.). A találkozás a katolikus közösség menekültekkel és menedékkérőkkel való szolidaritásának a jele is egyben.

Hagyomány a bevándorlók szentmiséjén a tanúságtétel is. Idén az angliai ukrán közösség részéről Andrij Tsyaputa katolikus pap szólalt fel, aki az ukrán egyház jelenlegi helyzetéről beszélt, és arról, hogy közösségeik mennyire bátrak és elkötelezettek a segítségnyújtásban. Háláját fejezte ki továbbá mindazok felé, akik bármilyen módon segítik Ukrajnát és az onnan menekülőket, és megköszönte az imákat a béke mihamarabbi megvalósulásáért.

A szentmisén a liturgikus zenei szolgálatot is ukrán katolikus kórus látta el, amelyet nagy örömmel fogadtak az egybegyűlt nemzetiségi közösségek.

Csicsó János elmondta, ukrán paptestvérével a szertartás után váltott néhány szót. Andrij Tsyaputa külön is megköszönte a magyarok áldozatkész szolidaritását és Magyarország szerepvállalását a segítségnyújtásban.

A szentmisén készült fotók ITT érhetők el.

Forrás: Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség; Westminsteri főegyházmegye

Fotó: Diocese of Westminster / Flickr.com

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria