„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” – A győri hittudományi főiskola tanulmánykötetéről

Kultúra – 2020. január 2., csütörtök | 11:52

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola tanulmánykötete több szempontból is ünnepi. Egyrészt azért, mert a főiskola 2019. február 1-jétől hivatalosan is vértanú növendékének, Brenner Jánosnak a nevét viseli, másrészt Veres András megyéspüspököt köszönti hatvanadik születésnapja és püspökké szentelésének huszadik évfordulója alkalmából.

Reisner Ferenc rektor bevezető szavai üdvözlik a kötet olvasóit, majd átadja a szót hivatalbeli elődjének, Lukácsi Zoltánnak, akinek 2018. június 7-én, Brenner János emléktáblájának avatásán elmondott beszéde nyitja a kötetet. Lukácsi Zoltán Tertulliánusz ókeresztény teológus szavaival vezet be minket a vértanúság fogalmába; Brenner János bátorságát Akhilleuszéhoz, a mitológiai hőséhez, áldozatvállalását Szent Kristóféhoz, a Krisztus-hordozóéhoz hasonlítja.

„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28) című kötetben szereplő tanulmányokról, írásokról ITT olvashat bővebben.

Varietas delectat; a változatosság gyönyörködtet – írja Cicero, és ez erre a kötetre valóban igaz. A könyvben megjelent írások több téma köré csoportosíthatók: egyrészt a megújulással, a régi és az új viszonyával több tanulmány is foglalkozik. Másrészt a hely szelleme, a genius loci a közös rendező elv: több írás foglalkozik a Győri és a Szombathelyi Egyházmegye történetével. A harmadik rendező elv az Egyház szolgálata: legyen szó embereket mentő pápáról, papnevelésért munkálkodó püspökről, Egyházáért szenvedő és életét adó plébánosról, illetve közösségét szolgáló tanárról vagy diakónusról.

Az évkönyv sajátos műfaj: az oktatók számára egyfajta számvetés az elmúlt évről, másrészt első lehetőség, „ugródeszka” a hallgatók számára. Az évkönyv tükör a külvilág felé: Kik vagyunk? Merre tartunk?

„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28). Tanulmánykötet 2019. Szerkesztette: Kálmán Imre – Karácsony Tiborné – Szatmári Beatrix. Győr, Brenner János Hittudományi Főiskola, 2019.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria