„Ha kisült már, ide véle…” – Ischler

Kultúra – 2017. december 8., péntek | 19:10

Sorozatunkban hagyományos, valamint újabb, talán sokak számára ismeretlen ünnepi recepteket adunk közre. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az örömteli készülődéshez, a családi hagyományok ápolásához.

Családomban már néhány éve elmaradhatatlan karácsonyi sütemény az ischler vagy magyarosan: isler. A receptet férjem anyai nagymamájától örököltem: hozzám került kis kockás füzete, amibe gyöngybetűkkel feljegyzett több tucat süteményreceptet, köztük ezt is.

A leírás abból az időből a származik, mikor maga az édesség is megszületett az osztrák üdülővárosban, Bad Ischlben, a híres Zauner Cukrászdában. A legenda szerint az Osztrák–Magyar Monarchia idején alkották meg a süteményt Ferenc József és Sisi tiszteletére. Ők azonban valószínűleg csak az édesség „elődjét”, a hagyományosan mandulás-vaníliás krémmel összeragasztott Zauner ostyát kóstolták. A gasztrotörténészek szerint ugyanis az ischlert (Ischler Törtchen), ahogyan mi ismerjük, Richard Kurth cukrász találta ki az 1950-es években – az édességgel aranyérmet nyert az 1958-as brüsszeli világkiállításon.

A Zauner Cukrászdában két verzióját készítik: a hagyományos tésztájába mandulát tesznek, és a két linzerlapot rumos csokoládékrémmel ragasztják össze. A karácsonyi változathoz diót vagy mogyorót használnak, és a korongokat savanykás lekvárral illesztik össze.

Férjem nagymamájának kis kockás füzetében is már egy ilyen recept szerepel. Picit változtattam rajta, elvégre minden „örökséghez” hozzátesznek az újabb generációk. A receptet pedig továbbadtam, és többek között édesanyám egyik unokatestvére is elkészítette már. Így fonódtak össze e karácsonyi sütemény által a két család ünnepi hagyományai…

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg darált dió (vagy mandula)
9 dkg porcukor
1 tasak (1 dkg) vaníliás cukor
csipetnyi só
1 tojás sárgája

meggy- vagy ribizlilekvár
10 dkg keserű csokoládé (legalább 70 százalék kakaótartalommal)
1 evőkanál étolaj

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, majd a hideg vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a darált diót, végül összegyúrjuk a tojássárgájával. Omlós, de formálható tésztát kapunk, amit óvatosan 2-3 mm vastagra nyújtunk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle, amelyeket sütőpapírral bélélet tepsire teszünk. Kis helyet hagyjunk közöttük, bár nem fognak nagyon megnőni sütés közben. Valószínűleg szükségünk lesz egy késre a korongok tepsibe helyezésekor.

200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 12–14 perc alatt világos színűre sütjük. Tíz perc után tartsuk rajta a szemünket, mert könnyen megég!

Miután a korongok teljesen kihűltek, kettesével ragasszuk össze őket a lekvárral. A csokoládét olvasszuk meg, és tegyük hozzá az olajat. Néha megkeverve hagyjuk langyosra hűlni, ezután vonjuk be vele az ischlereket.

Jól záródó dobozban, hűvös helyen két-három hétig is eláll.

Fotó: Max Pixel; Wikipédia

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria