Gyerekkorunk egyik kedvenc süteménye volt a svéd fahéjas csiga; bár az eredeti (valószínűleg valamelyik női lapból származó) recept karácsony első napjára reggelinek javasolja, mi gyerekek lelkesen fogyasztottuk az év bármelyik időszakában.
Mint utóbb kiderült, Svédországban idővel még napja is lett a közkedvelt süteménynek: 1999 óta október 4-én ünneplik a Kanelbullar napját.
A svéd fahéjas jóval kisebb átmérőjű csiga, mint a nálunk sztenderd kakaós csiga; egyes gasztroblogokon a muffinpapírokat ajánlják a sütéshez: jó a mérete, és egybentartja a csigákat. (Csak csendben súgom: enélkül sem volt semmi gond anyukám fahéjas csigáinak formájával.)
A gyerekkori receptben nem szerepelt a kardamom, de talán csak azért nem, mert nem lehetett akkoriban kapni a boltban (a „Közértben”) – a mai receptek szerint elengedhetetlen.
Mivel a már foszladozó recept több évtizeddel ezelőtt íródott, szerepel benne néhány napjainkban már különösnek ható mértékegység, legalábbis ma már ritkán halljuk azt, hogy „egy deciliter cukrot”.
Hozzávalók:
10 dkg margarin vagy vaj a tésztához, még 5 dkg a megkenéshez
2 dl tej a tésztához, még 1-2 dl később a tészta lazításához
1 dl cukor
5 dkg élesztő
1,4 liter liszt
mokkáskanálnyi só
(2 teáskanál kardamom)
töltelékhez porcukor, fahéj
tetejére tojássárga és kristálycukor (vagy jégcukor)
A készítés módja a következő:
10 dkg margarint (vagy vajat) felolvasztunk, hozzáöntünk 2 dl tejet, kézmelegre hevítjük, majd hozzáadunk 1 dl cukrot. Belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Amikor megkelt, összedolgozzuk 1,4 liter liszttel, mokkáskanálnyi sóval és annyi langyos tejjel, hogy könnyű tésztát kapjunk (még kb. 1 dl tej kell hozzá). Langyos helyen egy órán át kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 5 dkg olvasztott margarinnal/vajjal kenjük meg. Meghintjük porcukorral elkevert fahéjjal, összetekerjük, akár a bejglit, és ujjnyi vastag karikákra felvágjuk.
A karikákat kizsírozott sütőlemezre ültetjük, szorosan egymás mellé, de nem egymáshoz nyomva. Tetejét tojássárgájával kenjük és kristálycukorral hintjük meg. Akkor toljuk a sütőbe, amikor begyújtjuk (így még a melegedés alatt is kel), majd 200 Celsius-fokon szép pirosra sütjük.
Fotó: Pixabay.com
Verestói Nárcisz/Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria