„Ha kisült már, ide véle…” – Vaníliás kifli

Kultúra – 2017. december 23., szombat | 17:30

Sorozatunkban hagyományos, valamint újabb, talán sokak számára ismeretlen ünnepi recepteket adunk közre. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az örömteli készülődéshez, a családi hagyományok ápolásához.

Porcukorral meghintett omlós vaníliás kifli... Téli ünnepek illatát, hófödte táj képét idézi. Egyszerű és csodafinom.

A hazánkban is igen kedvelt német-osztrák-cseh karácsonyi aprósütemény – eredeti nevén Vanillekipferl – már több mint száz éve ismert. Történetét kutatva Ausztiába, leginkább Bécsbe, egy bécsi cukrászmesterhez vezetnek a nyomok... A vaníliáskifli receptje már egy, első kiadásában 1911-ben Bécsben és Grazban megjelent kezdő és gyakorló háziasszonyoknak készült szakácskönyvben is szerepelt. Azóta számtalan receptváltozata született – és születik ma is...

Elkészítése nagyon egyszerű, egy bő órát vesz igénybe – nem számítva a tészta pihenetetését szolgáló időt. Ha a legfinomabbat szeretnénk szeretteinknek kínálni, használjunk hozzá hideg vajat és igazi vaníliát. Akár az ünnepek előtt egy héttel is megsüthetjük, nem lesz semmi baja – ha gondosan elrejtjük egy dobozban. Ám, ha rábukkan a család, félő, hogy idő előtt elfogy.

Persze, minthogy gyors sütemény, az utolsó napokban sem késő nekiállnunk.

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
20 dkg hideg vaj,
2 tojássárgája,
10 dkg darált mandula (mandula helyett dió, akár mogyoró is jó),
8 dkg kristálycukor,
12 dkg porcukor,
fél teáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só,
vaníliával elkevert porcukor a hempergetéshez

A lisztet elegyítjük a kristálycukorral, darált mandulával, csipetnyi sóval és fahéjjal. A keverék közepén kis mélyedést formálunk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, majd egyenletesen – a lisztes keverék egészén – elosztva a kis darabokra vágott hideg vajat. Gyúrjuk sima tésztává. Cipóvá formálva csomagoljuk be, és tegyük hideg helyre; pihentessük legalább egy órát.

A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, ezek mindegyikét sodorjuk ujjnyi vékonyságúgára, majd vágjuk egyenlő nagyságú, körülbelül hat centiméteres darabokra. Kicsit meghajlítva őket kis kifliformákat kapunk: végüket csípjük össze, hogy hegyesek legyenek. Ügyelj rá, hogy a kiflik egyforma vastagságúak legyenek, különben nem egyformán sülnek meg.

A kis kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe – kellő távolságot hagyva közöttük, nehogy összesüljenek. Előmelegített sütőben, körülbelül 170 fokon süssük körülbelül 12–15 percig.

Ha elkészült, vegyük le az aprósüteményeket a papírról, és rövid ideig hagyjuk hűlni. Még melegen (de ne forrón) forgassuk meg őket a vaníliával elkevert porcukorban.

Jó étvágyat hozzá a legszebb ünnepen!

Fotó: Wikipedia.at; reisehappen.de

Gátas Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria