Emmausz – Megjelent a 2021-es piarista evangéliumoskönyv

Kultúra – 2020. december 17., csütörtök | 14:18

Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök online videós ajánlójával jelent meg az Emmausz című piarista evangéliumoskönyv, mely december 15-től kapható. Az evangéliumokhoz tizenkilenc piarista szerzetes írt elmélkedést és imádságot. A zsebkönyv méretű kötet elsősorban középiskolásoknak és felnőtteknek szól.

„Minket, piaristákat az a vágy hajt, hogy Jézus tanítványai, bensőséges barátai és hiteles tanúi legyünk. Azért készítettük a piarista evangéliumoskönyvet, hogy megoszthassuk örömünket, és segítséget nyújthassunk a személyes istenkapcsolat megélésében” – olvasható a piarista atyák közleményében.

A magyar piaristák örömmel ismerik el magukénak az emmauszi tanítványokról szóló evangéliumi elbeszélés által kijelölt utat, az Egyház mai küldetését: a fiatalok mellé szegődni, mint Jézus; kérdezni, beszéltetni őket, mint Jézus; meghallgatni elgondolásaikat, vágyaikat, megérteni kételyeiket, osztozni fájdalmaikban, mint Jézus; mellettük haladni, mint Jézus; segíteni őket megérteni az élet eseményeit, mint Jézus; együtt lenni és étkezni velük, mint Jézus, amikor leszáll rájuk az éj; a szeretet kenyeret megtörő mozdulatával felnyitni szemüket az igazságra, mint Jézus, hogy azonnal elinduljanak és tanúságot tegyenek különleges tapasztalatukról, a gondolkodásukban és életükben végbement változásról.

A kötet szerkesztői a 2021-es évre videósorozatot indítottak, melynek segítségével az emmauszi tanítványokról szóló elbeszélésben foglalt evangelizáló tervet szeretnék rövid tanúságtételeken keresztül kibontani.

Elsőként Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök üzenetét láthatjuk.

„Jézus megígérte, hogy velünk marad mindennap, a világ végéig. Talán elsőként az emmauszi tanítványok értették meg, hogy ez mit jelent: amikor az apostolok elmondták nekik, hogy Jézus így búcsúzott az utolsó vacsorán, ők pedig a feltámadás után az emmauszi úton meg is tapasztalták, hogy Jézus útitársuk, aki segít nekik megérteni az Úristen titkát. Csodálatos ajándék a mi számunkra, hogy naponta kezünkbe vehetjük a Szentírást, a napi evangéliumot, és Jézus szólhat hozzánk” – kezdi gondolatait Beer Miklós püspök a kötethez készített videóban.

Az Emmausz kiadvány és az Emmausz applikáció hasznos útitárs lehet személyes istenkapcsolatunkban, imádságra szánt perceinkben, hitünk egymással való megosztásában.

Az elmélkedéseket Balla János, Balogh Tamás, Czeglédi Zsolt, Galaczi Tibor, Guba András, Keserű György, Labancz Zsolt, Lobmayer Imre, Márkus Roland, Molnár Lehel, Nagy Csongor, Nyeste Pál, Serényi Tamás, Szabó Dániel, Szabó László, Szakál Ádám Márton, Szilvásy László, Tőzsér Endre és Tőzsér Pál piaristák írták.

A kiadvány megrendelhető a Piarista Ajándékbolt weboldalán (bolt.piarista.hu); megvehető személyesen a budapesti piarista rendház portáján (B porta, 1052 Budapest, Piarista köz 1.), valamint a vidéki piarista iskolákban és templomokban. További információ vagy nagyobb tételben való megrendelés esetén a Piarista Ajándékboltnál lehet érdeklődni az ajandekbolt@piarista.hu e-mail-címen vagy a (+36) 30/837-4493-as telefonszámon.

Emmausz – Piarista evangéliumos könyv 2021
szerkesztette: Márkus Roland SP, Tőzsér Endre SP
Piarista Rend Magyar Tartománya, Budapest, 2020

Forrás és fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria