„Isten sokszor oldalba vágott” – Megjelent Bono, a U2 zenekar énekesének önéletrajza

Kultúra – 2022. november 3., csütörtök | 17:10

November 1-jén jelent meg a U2 ír zenekar énekese, Bono (polgári nevén Paul David Hewson) önéletrajza. Az énekes hívő kereszténynek vallja magát, apja katolikus, anyja anglikán volt. Mióta 2016 telén nagyobb szívműtéten esett át, többször beszélt hitéről.

„Korábban Isten rendszeresen oldalba vágott a könyökével, mintegy figyelmeztetve arra, hogy lassítsak a tempón” – mondta például a műtét után, hozzátéve, hogy „a beavatkozást követően azt mondtam magamnak: ezt az isteni jelet most igazán meg kell szívlelnem; de persze később turnéra indultam, azaz mégsem fogadtam meg a jótanácsot.” De azóta többet foglalkozik azzal, hogy milyen szerepet játszhat Isten cselekvése az életében, és igyekszik jobban ügyelni magára: „Az az érzésem, hogy visszakaptam a testemet, és elhatároztam, hogy a jövőben nagyobb tiszteletet tanúsítok iránta.”

2018 szeptemberében Ferenc pápa is fogadta, akivel a nők globális helyzetéről és a természeti környezet védelméről tárgyalt. 2022 májusában szintén találkoztak, ekkor a globális oktatási helyzet volt a téma. A U2 gitárosa (The Edge) már 2016-ban fellépett a vatikáni Sixtus-kápolnában, ahol Leonard Cohen és a U2 néhány slágerét adta elő.

Ettől függetlenül a Surrender (Megadom magam) című önéletrajz nem gyónást közöl, hangsúlyozta Bono: „Sokkal mélyebbre hatol. Egy énekes, dalszerző, aktivista, huligán, nagyzoló és zarándok anatómiáját nyújtja.” Politikai és társadalmi aktivizmusával kapcsolatban az énekes úgy nyilatkozott, hogy „ezentúl már csak a színfalak mögött” fog tevékenykedni, „a nagyszínpadon már nem”. Az éghajlatváltozást illetően kijelentette, hogy „mindent tönkre fog tenni, amiért az elmúlt években oly eltökélten küzdött a fejlesztési politika. A klímaválság megerősíti a meglévő igazságtalanságokat, mivel a legszegényebb országokban élők fizetik meg az árát, akiknek a legkevésbé van közük a kialakulásához”.

A demokrácia helyzetét sem ítéli meg kedvezőbben: „Ma a post-truth [posztigazság, igazság utáni – a szerk.] időszakában élünk, amikor hazugságokat vetnek be a politikai csatározásokban. Ezért lehet, hogy a demokráciák korszaka csupán kisiklás volt a történelemben. Lehet, hogy az elmúlt évtizedek igen különleges időszakát jelentették az emberiség történelmének: olyan korszakot, amikor megpróbáltunk egyenlőséget biztosítani a nőknek, s főként tiszteletet igyekeztünk kivívni azok számára, akik a fősodortól eltérő véleményt képviselnek.”

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria