„Legyetek mindnyájan egy!” – Szakrális Művészetek Hete Kaposváron is

Kultúra – 2019. szeptember 17., kedd | 18:04

Szentmisével és ünnepi műsorral vette kezdetét a Szakrális Művészetek Hete Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban szeptember 14-én este. Az egy héten át tartó kulturális fesztivál többek között kiállításokat, koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, filmvetítéseket ajánl a látogatók figyelmébe.

A város immáron hetedik alkalommal csatlakozott az országos programsorozathoz.

A nyitó szentmisén – melyet Varga László megyéspüspök celebrált – Pongrácz Máté evangélikus lelkész hirdetett igét: „»Legyetek mindnyájan egy!« – hangzik a szakrális hét igéje. Az egység mindig aktuális. Most, mikor elkezdjük ezt a hetet, akkor nem azt nézzük, hogy ki ül mellettünk, hogy ki honnét érkezett, hanem arra tekintünk, aki mindnyájunk hitének alapja, s aki képes minket egységbe hívni. Az Ő drága egyszülött Fia keresztje köré hív minket a mennyei Mester. A mindenható Isten az, akiben mi eggyé válhatunk, s ő teremti az egységet, melynek alapja a Jézus Krisztusba vetett hit.” 

A szentmisét követően Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte a jelenlévőket: „Meggyőződésem, hogy ismét egy komoly lelkigyakorlat vár reánk. Olyan filmek, koncertek, kiállítások, beszélgetések részesei lehetünk, amelyek jóval többet adnak a pillanatnyi örömnél és élménynél. Elgondolkodtatnak, megdolgoztatnak, próbára tesznek. Mindezek folyamán pedig jobbá tesznek bennünket, s jobbá teszik városunkat is.”

„Az ökumené a szívbeli közösségre hív bennünket – fogalmazott Varga László megyéspüspök megnyitóbeszédében. – A közös szív felpezsdítése az, ami továbbvisz bennünket. »Legyetek mindnyájan egy!« Ez nem más, mint Jézus végrendelete, melyet még nem teljesítettük az elmúlt kétezer év alatt. Nagyon bízom benne, hogy a hét végére nagyobb bizalommal, nagyobb szeretettel és nagyobb egységben folytatjuk utunkat.”

A nyitóünnepségen közreműködött Bogáthy Gábor trombitaművész, Hüse Csaba és Varga Zsuzsanna színművészek, a CapPuccini kórus Szili Zoltán karnagy vezetésével, a LélekVár evangélikus zenekar és a helyi katolikus zeneiskola diákjai.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria